Hlavní obsah

Česko je na tom lépe než před čtvrtstoletím, ale opět nevzkvétá, míní Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Naše země je na tom lépe, než jaká byla situace po listopadu 1989. Atmosféra v Česku je nicméně horší než v reálné situaci a naše země opět nevzkvétá. S připomínkou známého výroku zesnulého bývalého prezidenta Václava Havla to uvedl exprezident Václav Klaus v novoročním projevu v pořadu Partie vysílaného televizí Prima.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident ČR Václav Klaus

Článek

Současný systém podle Klause nejlépe vystihují termíny stagnace až zahnívání.

Klaus dále uvedl, že návrat komunismu nehrozí. Podle něj je odepsanou součástí dějin. Naopak varoval před postdemokratismem. „Zdědili jsme zemi a je nutno předat ji dál,“ sdělil.

Dále připomněl evropský centralismus, který způsobil ekonomickou stagnaci. Evropu vidí jako problém. Jednotná evropská měna euro podle něj přinesla zadlužení a stagnaci. „Se znepokojením slýchám hlasy, aby Česko už přijalo euro,“ nechal se slyšet Klaus. Podle něj už nejsme úplně pány ve svém domě a mnohá rozhodnutí pocházejí z Bruselu.

Současného prezidenta Miloše Zemana vidí v principu jako demokrata, jenž by neudělal roky, které by nebyly demokratické. Pokud jde o jmenování Rusnokovy vlády, považuje tento krok za jediné možné rozhodnutí. „Jiné řešení nebylo,“ dodal.

Nenechat se odradit špatnou atmosférou

Klausovi se rovněž nelíbí hrozba žalobou na prezidenta kvůli odmítnutí navržených ministrů. V zemi, kde se soudí premiér s prezidentem, by žít nechtěl. Dále si přeje, aby vznikající vláda moc neškodila. Vláda podle něj bohatství nevytváří.

Klaus také obhajoval amnestii, kterou vyhlásil před rokem. Až podle něj vychladnou vášně, budou si muset všichni přiznat, že milosti i amnestie byly uděleny správně a racionálně.

Lidé by se neměli odradit negativistickou atmosférou, Česko by se nemělo přeměnit na zemi plnou závisti a podezírání. Přesto procházíme jistou změnou, podle Klause vlastně končí polistopadový režim. Kontury nového režimu neznají ani voliči, ale ani ti, co byli zvoleni.

Na závěr Klaus popřál lidem včetně prezidenta Zemana zdraví, dále pak optimismus, elán, nenechat si vnucovat špatnou náladu. Byl by rád, kdyby se na sebe lidé více usmívali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám