Hlavní obsah

ČSSD nabídne lidovcům kompromis, jasno má být odpoledne

Právo, tin
Aktualizováno

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec po skončení pátečního jednání grémia ČSSD připustil, že jeho strana jde do další koaliční schůzky s nabídkou kompromisu. O budoucnosti případné koalice by podle něj mělo být jasno během několika hodin. Lidovci by mohli dostat vytoužený resort zemědělství a některé méně významné ministerstvo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka

Článek

"Z postoje lidovců jsme zklamáni, ale pan předseda (Bohuslav) Sobotka jde s pány (Andrejem) Babišem a (Pavlem) Bělobrádkem jednat o pokračování trojkoaličního projektu. Jde tam s jasnou vizí, a ta vize se nějak posouvá," řekl Chovanec s tím, že v pátek odpoledne by mělo být už jasno.

Chovanec nepřímo potvrdil, že ČSSD uvažuje o tom, že by lidovcům ministerstvo zemědělství přenechala, ale jmenování šéfa Pozemkového fondu by bylo v gesci všech koaličních stran. "Jednání se povedou i tímto směrem," řekl Chovanec. Tuto možnost naznačoval již před začátkem jednání i Sobotka.

Podle spekulací je soc. dem. ochotná přistoupit na podmínku lidovců ponechat jim ministerstvo zemědělství, společně například s ministerstvem kultury, či jiným, méně důležitým resortem.

Sobotka: Kompromis musí udělat všichni

Sobotka před odjezdem na jednání partajních lídrů zopakoval, že chce, aby vláda vznikla do konce roku. "ČSSD nebude nikoho vydírat, ani klást ultimativní požadavky. My k vyjednávání přistupujeme pozitivně a konstruktivně," řekl ve zjevné narážce na KDU-ČSL. "Některé politické strany před volbami slibovaly, že nejsou jako politici, a že makají. Tak já chci, aby vláda začala konečně makat," dodal. Slogan "Nejsme jako politici, makáme" byl volebním heslem hnutí ANO.

Sobotka také připustil, že jednání o nové vládě se povedou i v příštím, svátečním týdnu. Nechtěl říct, jestli ČSSD přenechá KDU-ČSL ministerstvo zemědělství. "Všechny strany musí udělat kompromis, i ČSSD," dodal.

"Chceme splnit předsevzetí, že sestavíme silnou vládu s většinou ve Sněmovně. Proto chceme pokračovat v koaličním projektu," řekl novinářům místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

KDU-ČSL po čtvrtečním jednání celostátního výboru trvá na tom, že strana má v případné koaliční vládě získat ministerstvo zemědělství. Lidovci tak odmítli nabídku ČSSD na resorty práce a dopravy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám