Hlavní obsah

ČSSD nabídne lidovcům kompromis, jasno má být odpoledne

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec po skončení pátečního jednání grémia ČSSD připustil, že jeho strana jde do další koaliční schůzky s nabídkou kompromisu. O budoucnosti případné koalice by podle něj mělo být jasno během několika hodin. Lidovci by mohli dostat vytoužený resort zemědělství a některé méně významné ministerstvo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka

Článek

"Z postoje lidovců jsme zklamáni, ale pan předseda (Bohuslav) Sobotka jde s pány (Andrejem) Babišem a (Pavlem) Bělobrádkem jednat o pokračování trojkoaličního projektu. Jde tam s jasnou vizí, a ta vize se nějak posouvá," řekl Chovanec s tím, že v pátek odpoledne by mělo být už jasno.

Chovanec nepřímo potvrdil, že ČSSD uvažuje o tom, že by lidovcům ministerstvo zemědělství přenechala, ale jmenování šéfa Pozemkového fondu by bylo v gesci všech koaličních stran. "Jednání se povedou i tímto směrem," řekl Chovanec. Tuto možnost naznačoval již před začátkem jednání i Sobotka.

Podle spekulací je soc. dem. ochotná přistoupit na podmínku lidovců ponechat jim ministerstvo zemědělství, společně například s ministerstvem kultury, či jiným, méně důležitým resortem.

Sobotka: Kompromis musí udělat všichni

Sobotka před odjezdem na jednání partajních lídrů zopakoval, že chce, aby vláda vznikla do konce roku. "ČSSD nebude nikoho vydírat, ani klást ultimativní požadavky. My k vyjednávání přistupujeme pozitivně a konstruktivně," řekl ve zjevné narážce na KDU-ČSL. "Některé politické strany před volbami slibovaly, že nejsou jako politici, a že makají. Tak já chci, aby vláda začala konečně makat," dodal. Slogan "Nejsme jako politici, makáme" byl volebním heslem hnutí ANO.

Sobotka také připustil, že jednání o nové vládě se povedou i v příštím, svátečním týdnu. Nechtěl říct, jestli ČSSD přenechá KDU-ČSL ministerstvo zemědělství. "Všechny strany musí udělat kompromis, i ČSSD," dodal.

"Chceme splnit předsevzetí, že sestavíme silnou vládu s většinou ve Sněmovně. Proto chceme pokračovat v koaličním projektu," řekl novinářům místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

KDU-ČSL po čtvrtečním jednání celostátního výboru trvá na tom, že strana má v případné koaliční vládě získat ministerstvo zemědělství. Lidovci tak odmítli nabídku ČSSD na resorty práce a dopravy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám