Hlavní obsah

Lidovci souhlasí s koaliční smlouvou. Požadují ministerstvo zemědělství

Novinky, Václav Lang, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Celostátní konference KDU-ČSL v neděli schválila koaliční smlouvu s ČSSD a hnutím ANO. Oznámil to předseda strany Pavel Bělobrádek. Podle něj ale bude ještě třeba dojednat obsazení ministerstev. Senátor Jiří Čunek v průběhu jednání řekl, že strana by se mohla spokojit se dvěma resorty, jedním by ale muselo být zemědělství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Že by se širší vedení strany dohodlo na zmírnění svého dřívějšího požadavku na tři ministerská křesla, předseda strany Pavel Bělobrádek na odpolední tiskové konferenci odmítl. Zdůraznil ale, že v případné budoucí vládě budou požadovat resort zemědělství.

Lidovci dostali původně od ČSSD a hnutí ANO nabídku na resorty kultury a zdravotnictví.

„Bude záležet na tom, kolik bude křesel ve vládě. Pokud se dostaneme nad čtrnáct patnáct míst, tak by se poměr významně rozevíral. Záleží ale nejen na počtu, ale na síle. Ministr kultury nemá stejný vliv jako premiér,“ uvedl Bělobrádek.

V průběhu jednání případné počty ministerstev ještě blíž specifikocval. „Když by rozdělení křesel bylo šest pro ČSSD, šest pro ANO a dva pro KDU-ČSL, tak to pochopím. Ale nepochopím, kdyby to bylo 8-7-2,“ řekl novinářům.

Šéf lidovců doplnil, že na zemědělství má KDU-ČSL tři kvalitní kandidáty. Kromě sebe samého zmínil prvního místopředsedu Mariana Jurečku či Petra Šilara.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Senátor za KDU-ČSL Jiří Čunek

Podobně mluvil ještě před tiskovým brífinkem Bělobrádka také senátor za KDU-ČSL Jiří Čunek. „Priorita byl resort zemědělství,” uvedl. Dodal, že v takovém případě by se strana mohla spokojit jen se dvěma ministerstvy.

Žádné změny v koaliční smlouvě

Zatímco o rozdělení ministerstev se bude ještě dál jednat, nedělní celostátní konference KDU-ČSL odstranila jinou z možných překážek pro případný vznik vládní koalice. Lidovci schválili koaliční programovou smlouvu.

„Hlasování nebylo jednotné, ale většinově byl návrh přijat. To ale neznamená, že do koalice vstupujeme, chybí ještě upřesnit eventuální rozložení sil ve vládě,“ připomněl Bělobrádek s tím, že argumentů pro a proti byla celá řada.

„Jsme si vědomi velkých rizik, která nás mohou čekat. Chceme se ale chovat konstruktivně, všechny ostatní varianty nám přijdou ještě méně dobré. Musíme se dívat co je dobré pro ČR a ne jen pro KDU-ČSL,“ dodal.

Související témata

Foto: Právo

Předvolební poutač hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Slaměných panáků má být po celé zemi 46.

Návrh koaliční smlouvy už v sobotu schválil ústřední výbor ČSSD. Hnutí ANO o něm bude jednat začátkem nadcházejícího týdne. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám