Hlavní obsah

Bude se prý brutálně šetřit. Strany představily koaliční smlouvu

• Aktualizováno
Novinky, jas

Rodící se koalice představila smlouvu, která obsahuje „principy, trendy a směry”, kterými se chce budoucí vláda ubírat. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že kabinet by chtěl změnit politiku státu. Lídr ANO Andrej Babiš doplnil, že pokud se kabinetu podaří záměry naplnit, udělá víc než všechny polistopadové vlády.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předsedové ČSSD a hnutí ANO Bohuslav Sobotka (v popředí uprostřed) a Andrej Babiš (čtvrtý zleva) a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka (třetí zprava) na tiskové konferenci k představení programové části koaliční smlouvy.

Článek

Podle Sobotky neobsahuje koaliční smlouva konkrétní návrhy, které by chtěl kabinet prosadit, ale jde spíše o „principy, trendy a směry, kterými se chce ubírat”.

Sobotka zdůraznil, že strany zatím nemají detailní přehled o tom, v jakém stavu se ČR nachází, a nelze proto předjímat.

Babiš ocenil, že vláda nebude zvyšovat daně ani zavádět daně sektorové. Zavázal se rovněž k úsporám. „Všechny naše resorty budou brutálně šetřit,” konstatoval Babiš a pozastavil se nad tím, že nynější úřednický kabinet v demisi „uzavírá podezřelé smlouvy”.

V rámci boje proti korupci a daňovým únikům by Babiš uvítal hlubší spolupráci ministerstev a úřadů i vyčlenění policejního útvaru, který by se zaměřil na podvody s DPH a celní podvody.

„Musíme zamezit rozkrádání státu, to se permanentně děje,” doplnil Babiš.

Lidovecký místopředseda Marian Jurečka dodal, že by se vláda měla zasadit o to, aby v ČR bylo stabilní a předvídatelné prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám