Hlavní obsah

Koalice zruší poplatky u lékaře, smlouvu dořeší po neděli

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, rei, tin

Vyjednavači ČSSD, ANO a KDU-ČSL v sobotu pokročili s přípravou koaliční smlouvy. Podle předsedy sociálních demokratů by její finální verze mohla být dohodnuta v úterý večer. Vyjednavači se shodli, že zruší poplatky u lékaře.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na snímku zleva předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marian Jurečka po jednání o koalici.

Článek

Vyjednavači se shodli na téměř všech bodech programové části společné smlouvy. „Zůstaly dvě oblasti: otázka daňových úprav a zdravotnictví,“ ohlásil Sobotka.

V oblasti zdravotnictví zatím nemají zástupci jasno, zda znovu nezavedou poplatky v nemocnicích. Podle Sobotky se ještě musí vyřešit, co dělat, pokud se zase nezavedou. Poplatky v nemocnici zrušil Ústavní soud k Novému roku.

ČSSD by uvítala, pokud by se znovu nezaváděly, doplnil Sobotka.

Vyjednavači se však shodli na zrušení poplatků u lékaře. „Zruší se poplatky u ambulantních lékařů a v lékárnách,“ uvedl šéf soc. dem.

Poplatky 90 korun na pohotovosti hodlá budoucí vláda zachovat.

Poplatky ve zdravotnictví
V současné době platí dospělí pacienti regulační poplatek 30 Kč u praktického lékaře, u stomatologa, gynekologa a ve specializovaných ambulancích. Dále se platí třicet korun u klinického psychologa a logopeda.
Regulační poplatek ve výši 90 Kč se platí při návštěvě pohotovosti.
Stokorunový poplatek se do konce roku platí za každý den pobytu v nemocnicích a odborných léčebných ústavech, v zařízeních následné péče a v LDN.

Právo vetovat vládní návrhy

Průběh sobotního vyjednávání ocenil místopředseda lidovců Marian Jurečka. Vyzdvihl, že KDU-ČSL do koaličního projektu prosadila své předvolební priority, konkrétně snížení daňové zátěže rodin s dětmi a také zohlednění rodičovství v souvislosti s reformou důchodů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference po jednání koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL v poslanecké sněmovně. Na snímku zleva předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marian Jurečka.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek podtrhl zejména to, že koaliční smlouva dá účastníků možnost práva veta. Posteskl si, že stále není dohoda o daních. Podle Sobotky se stále mimo jiné jedná o daních pro firmy.

Sobotka ocenil, že shodu „v maximální možné míře“ při vyjednávání procedurální části koaliční smlouvy, tedy o mechanismu spolupráce i řešení sporů v rámci koalice.

Vyjednavači se znovu sejdou v pondělí a úterý. Sobotka očekává, že v úterý večer po schůzi Sněmovny by mohl hotov čistopis koaliční smlouvy.

ČSSD chce osm ministerstev

O personálních obsazeních vládních křesel se podle Sobotky nemluvilo. Předseda ČSSD však Právu potvrdil, že v jeho návrhu rozložení resortů má ČSSD osm ministerstev, ANO sedm a KDU-ČSL dvě.

„Budeme usilovat především o resorty, které jsou spojené s hospodářstvím, tedy ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo průmyslu a ministerstvo dopravy,“ řekl Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám