Hlavní obsah

Bitva o Zaorálka proti sobě postavila Sobotku s Babišem

Právo, Jan Martinek, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud prezident Miloš Zeman nejmenuje ministrem zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), pokud by byl navržen, byl by to citelný zásah do budoucí vlády, která se rodí. Informace středečního Práva od zdroje blízkého prezidentovi vyvolala velký rozruch ve sněmovních kuloárech. Rozdělila dva budoucí koaliční partnery, lídry ČSSD a ANO Bohuslava Sobotku a Andreje Babiše.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na archivním snímku

Článek

Zatímco Sobotka poukazuje na skutečnost, že Zeman musí postupovat podle ústavy, v čemž mu dávají za pravdu i ústavní právníci, Babiš by byl k Zemanovu kroku vstřícnější.

Podle Sobotky jde zatím jen o spekulace a bude potřeba počkat na reakci prezidenta na návrh vlády.

„Jsem přesvědčen, že Ústava ČR neumožňuje prezidentovi, aby odmítl návrh na jmenování ministra,“ řekl novinářům šéf soc. dem. s tím, že k takové situaci nikdy nedošlo.

„Budu trvat na návrzích, které prezidentovi předložím. Předpokládám, že na nich budou trvat i koaliční strany. Máme parlamentní systém vlády, nemáme prezidentskou republiku, a je tedy důležitá dohoda politických stran, které uspěly ve volbách. Jsem přesvědčen, že prezident nebude chtít zdržovat nebo komplikovat sestavování vlády,“ podotkl Sobotka. Ten jde dnes již počtvrté konzultovat se Zemanem, tentokrát už na Hrad. Předtím byl třikrát v Lánech.

Válková: Osobní averze stranou

Naopak šéf ANO Andrej Babiš byl k případným zásahům ze strany prezidenta přístupnější. „Vyloučit se to nedá. Prezident asi legitimně chce mít na resortech odborníky. Jeho právo je někoho odmítnout a je na něm, jak se zachová,“ dodal.

Místopředsedkyně poslanců ANO a právnička Helena Válková, která by se mohla stát ministryní spravedlnosti, uvedla, že prezident má právo vyjadřovat své názory, ale dodala: „Myslím si, že prezident by měl být nadstranický. Osobní averze do politiky podle mého názoru nepatří. Nevyvozovala bych z toho nyní žádné důsledky, a rozhodně to neznamená, že by návrhu nakonec nevyšel vstříc.“

Zaorálek podle svých slov Právu očekává, že prezident bude postupovat podle ústavy. „Je tady ústava, platí její principy. Kdyby cokoli nastalo, stále předpokládám, že se všichni zachovají jako profesionálové. Tady se věci netvoří podle kamarádů a sympatií, ale tím, že každý respektuje pravidla, ústavu a zákony této země.“

Ústavní žaloba?

Souznějí s ním i další soc. dem. oslovení Právem. „Pan prezident by měl začít plnit to, co slíbil, a ne si vyřizovat účty s ČSSD. Naposledy, když velmi nekorektně zasahoval do dění v soc. dem., mu velmi klesla důvěra. Navíc podle ústavy jmenovat ministra na návrh premiéra musí, jinak je to na kompetenční žalobu u Ústavního soudu,“ pohrozil senátor ČSSD Jiří Dienstbier.

I toho, jak známo, Zeman nemá v lásce a mohl by protestovat, kdyby ho soc. dem. do vlády navrhla.

Na ústavu se odvolává i poslanec Jeroným Tejc. „Nejmenovat ministra není tak jednoduché. Ústava hovoří jasně a takovou volnost prezidentovi nedává,“ řekl Právu Tejc, který patří do tábora Sobotkových protivníků v ČSSD a byl po volbách jako „pučista“ účastníkem lánské schůzky u Zemana.

„Příliš nerozumím tomu, co tím Zeman zamýšlí. Jestli je to jeho msta za to, co se stalo v roce 2003, tak to není dobře. Minulost je pryč. Ačkoli jsem tehdy nesouhlasil s tím, co udělali,“ řekl Právu poslanec Jaroslav Foldyna.

Narážel na to, že Zeman má Zaorálkovi dodnes za zlé, že společně s dalšími poslanci ČSSD jej v roce 2003 údajně nevolil a Zeman tehdy prohrál s Václavem Klausem.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Zemana se zastal i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Prezident musí podle ústavy ministra jmenovat. Na rozdíl například od rakouského prezidenta, který má pravomoc odmítnout jednoho ministra, český prezident tuto pravomoc nemá. Může ale zdržovat jmenování vlády,“ řekl Právu Schwarzenberg, který stejně jako Dienstbier soupeřil se Zemanem v prezidentské volbě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám