Hlavní obsah

Kancléř Mynář požádá o bezpečnostní prověrku, aby mohl zůstat na Hradě

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář si do konce roku zažádá o bezpečnostní prověrku, aby mohl i nadále působit na Pražském hradě. ČTK to v pondělí řekla mluvčí prezidenta Hana Burianová. Odmítla zároveň informace serveru Týden.cz o tom, že Mynář ve své funkci na Hradě po Novém roce skončí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

"Pan kancléř mi potvrdil, že se jedná o lživou informaci," řekla Burianová. Mynář ji prý v osobním rozhovoru ujistil, že si o bezpečnostní prověrku zažádá a pro prezidenta bude dále pracovat. "Pan kancléř je ve finální fázi příprav všech materiálů nutných k podání žádosti o prověrku," dodala Burianová.

"Do konce roku o ni požádám," uvedl Mynář k prověrce.

Média již delší dobu spekulují o tom, že Zeman plánuje Mynáře vyměnit, ať již ředitel prezidentské kanceláře o prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) zažádá, či nikoli. Burianová v pondělí řekla, že o žádném prezidentově plánu na změnu kancléře neví.

Server Týden.cz citoval nejmenovaný zdroj, který uvedl, že Mynář má na Pražském hradě skončit po Novém roce. Také uvedl, že se v prezidentově týmu chystají další změny.

Mynář chtěl zamířit do Sněmovny

Mynář je ve funkci zhruba tři čtvrtě roku, stále však nemá prověrku, aby mohl přistupovat k utajovaným dokumentům. Některých jednání se tak místo něj účastní jeho podřízení, které NBÚ dostatečně prověřil. Podle některých médií Mynář o prověrku nežádal, neboť se obával, že by ji kvůli svým některým podnikatelským kontaktům neobdržel. Jedním z kontroverzních známých měl být například Radim Masný z Opavy. Mynář to však opakovaně odmítl.

Prezident Zeman na konci října v televizní debatě řekl, že si Mynář musí prověrku co nejrychleji dodělat, jinak o místo ředitele hradní kanceláře přijde. Podle Zemana kancléř předpokládal, že se stane poslancem a nebude prověrku potřebovat. Mynář kandidoval za Stranu práv občanů – zemanovci, která ve sněmovních volbách propadla.

Podle zákona o ochraně utajovaných skutečností podléhají utajení například přípravy podkladů pro přepravu prezidenta nebo ústavních činitelů jiných států. Utajení také podléhá příprava prezidentské amnestie. Tu ale Zeman podle svého dřívějšího vyjádření udělovat nehodlá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám