Hlavní obsah

Dotace pro zemědělce šly i na golfová hřiště

– Praha

Přímé platby pro zemědělce, které patří k podporám vypláceným v rámci společné zemědělské politiky Evropské unie, obdržely za rok 2012 třeba i střední odborné školy nebo golfová hřiště. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Systém správy plateb i tak úřad vyhodnotil jako funkční a účinný.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Kontroloři NKÚ zjistili, že ministerstvo zemědělství nevyužilo možnosti omezit přímé platby pro žadatele, jejichž zemědělské činnosti tvoří pouze nepatrnou část jejich celkových hospodářských činností nebo jejichž hlavní obchodní nebo podnikatelskou aktivitou není zemědělská činnost, například golfová centra nebo střední odborné školy," uvedl úřad.

Na ministerstvu a ve Státním zemědělském intervenčním fondu NKÚ prověřil výdaje z rozpočtů EU a ČR pro 58 příjemců podpory v celkové výši více než 370 miliónů korun, tedy téměř dvě procenta z peněz na přímé platby v roce 2012.

Chyběly informace o zavlažování

Nedostatky kontroloři našli také v evidenci využití zemědělské půdy. Ministerstvo zemědělství podle NKÚ v době kontroly nepostupovalo v souladu se zákonem o zemědělství zejména tím, že systém registrace zemědělských pozemků neobsahoval informaci o závlahových systémech na pozemcích žadatele o dotace. Úřad ale upozornil, že povinnost evidovat závlahové systémy měla od počátku příštího roku zrušit novela zákona o zemědělství, Sněmovna ji ale nestihla projednat před svým rozpuštěním.

Žádoucí je podle NKÚ také uvést evidenci krajinných prvků do souladu s evropskými předpisy a důsledněji ukládat pokuty za to, že zemědělci pozdě hlásí změny týkající se pozemků, na které čerpají dotace.

"Ministerstvo zemědělství také nepostupovalo důsledně v souladu se zákonem o finanční kontrole v oblastech předběžné řídící kontroly a řízení rizik," uvedl úřad.

Do zemědělství a příbuzných odvětví plynou ročně dotace za více než 40 miliard korun. Jejich hlavní součástí je jednotná platba na plochu hrazená z fondů EU. V jejím rámci si čeští zemědělci za letošní rok rozdělí 21,4 miliardy korun.

Anketa

Měly by se zemědělské dotace vztahovat i na žadatele, kteří nemají zemědělství jako hlavní podnikatelskou činnost?
Ano
5,5 %
Ne
94,5 %
Celkem hlasovalo 19902 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám