Hlavní obsah

Sociální demokraté rozhodnou, zda vyloučí vzpurné členy

Sociální demokraté v Olomouckém kraji rozhodnou, zda vyloučí šest členů z Mohelnice, kteří před volbami u soudu opakovaně napadali sestavení kandidátních listin. Zatímco mohelnická buňka již byla na popud okresního výboru zrušena, o osudu stranických kolegů rozhodnou v pátek delegáti okresní konference v tajném hlasování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle okresního šéfa ČSSD Pavla Martínka poškodilo jednání těchto členů stranu v očích voličů. Mohelničtí se naopak hájí tím, že chtěli upozornit na nedemokratické principy ve straně.

Právní zástupce nespokojených mohelnických členů Pavel Němec, který byl sám na začátku letošního roku ze strany vyloučen, tvrdí, že jde o odvetný krok. Kandidátka nebyla prý sestavena demokraticky a bylo o ní rozhodováno za zavřenými dveřmi sekretariátů. "Odmítáme postup, kdy ČSSD vylučuje své členy jen za jiný názor. Pokud by na okresní konferenci prošlo usnesení o našem vyloučení, podáme proti tomu postupu odvolání a případně se obrátíme i na soud," sdělil Němec.

Ten podal před volbami k soudu dvakrát návrh na předběžné opatření, které mělo zabránit registraci kandidátky. Soud to pokaždé zamítl. Na konci října straníci z Mohelnice podali žalobu na podobu stranické kandidátky a chtěli podat také správní žalobou u Nejvyššího správního soudu na volební výsledek ČSSD v Olomouckém kraji. Od svého záměru nakonec upustili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám