Hlavní obsah

Sobotkův políček Haškovi: Chovanec je ve vyjednávacím týmu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jov

ČSSD má znovu kompletní tým, který bude vyjednávat o vytvoření případné koaliční vlády. Nejužší vedení soc. dem., politické grémium, v neděli doplnilo vyjednávací tým, který bude hovořit s hnutím ANO a lidovci. Mezi členy týmu je místopředseda ČSSD Milan Chovanec, který se sice zúčastnil pověstné schůzky v Lánech, ale nakonec ji přiznal a přidal se k Sobotkovi.

Bohuslav Sobotka po jednání ÚVV ČSSDVideo: Novinky

 
Článek

Neděle přinesla obrat do dramatické situace vyvolané utajovanou povolební schůzkou oponentů Bohuslava Sobotky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Ústřední výkonný výbor (ÚVV) ČSSD odpoledne zrušil usnesení předsednictva strany, kterým byl Sobotka vyzván k rezignaci a vrátil šéfa strany do čela vyjednávacího týmu o nové vládě. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec po jednání ÚVV ČSSD v pražském hotelu Olšanka

Krátce před 16:00 pak politické grémium soc. dem. najmenovalo do týmu samé Sobotkovy spojence ve straně.  Kromě Chovance sou v něm předseda Senátu Milan Štěch, místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Milan Chovanec po jednání ÚVV ČSSDVideo: Novinky

Místopředseda strany a plzeňský hejtman Chovanec má podle Sobotky komunikovat o povolebních vyjednáváních s hejtmany.

Jde o jasný políček Haškovi, který je stále šéfem všech hejtmanů v pozici předsedy Asociace krajů ČR. Navíc to byl Chovanec, který byl na Haškův popud hned po volbách na schůzce u prezidenta v Lánech. Zatímco Hašek a spol. setkání se Zemanem zapírali, Chovanec ji jako první veřejně přiznal.

Chovanec i Zaorálek už figurovali ve vyjednávacím týmu, který po odvolání Sobotky z jeho čela na povolebním předsednictvu, vedl krátce právě Hašek. Udrželi se tak i v nové sestavě, která vzešla z pro Sobotku vítězného jednání ÚVV.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Reklama

Související články

První spor ANO a ČSSD: O šéfa Sněmovny

Jaká strana bude mít předsedu Sněmovny? To je první jablko sváru, které budou muset řešit zřejmě už v neděli večer vyjednavači ANO a soc. dem. Obě strany si...

Výběr článků

Načítám