Hlavní obsah

Nejlepším místem pro život v ČR je Praha

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepším místem pro život se pro letošní rok stala Praha. Za sebou nechala předchozí vítěze ankety - Královéhradecký a Plzeňský kraj. Hlavní město bodovalo díky rozvinuté infrastruktuře, dobrým podmínkám pro práci či občanskou společností. Největší slabiny má v kvalitě životního prostředí a bezpečnosti. Na opačném konci žebříčku skončil stejně jako loni Moravskoslezský kraj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pohled na panorama Prahy přes Staroměstské náměstí, vlevo Týnský chrám.

Článek

„Před časem jsme se zabývali tím, co by pro nás mělo být globálním cílem. Výsledkem je jednoduché tvrzení, aby Praha bylo místo, kam se lidé rádi vracejí. Ještě máme v paměti dobu, kdy si lidé říkali – už aby byl pátek a my odjeli z Prahy. Uznávám, že tenkrát nešlo nic jiného dělat. Proto chceme, aby město bylo bohaté, příjemné a nabízelo vyžití o víkendu i v pracovní den,“ okomentoval pozici hlavního města primátor Tomáš Hudeček.

Hlavní město uspělo i v kategorii Skokan roku, neboť se podařilo snížit znečištění ovzduší. „Výrazný meziroční pokles emisí byl dán zejména částečným využitím největšího teplárenského zdroje na území Prahy – teplárny Malešice, která byla proti předchozím letům v provozu jen méně než polovinu obvyklé roční provozní doby,“ konstatovala pořádající agentura Datank.

Pořadí krajů v roce 2013
1.Praha
2.Plzeňský kraj
3.Královéhradecký kraj
4.Liberecký kraj
5.Zlínský kraj
6.Kraj Vysočina
7.Jihočeský kraj
8.Karlovarský kraj
9.Jihomoravský kraj
10.Pardubický kraj
11.Olomoucký kraj
12.Středočeský kraj
13.Ústecký kraj
14.Moravskoslezský kraj
zdroj: Datank

Plzeňský kraj, který uspěl v roce 2011, skončil na druhém místě mimo jiné díky nabídce pracovních příležitostí či počtu dětských hřišť. Třetí Královéhradecký kraj, jenž opanoval anketu loni, nemá z hlediska kvality života výraznější slabiny. Zpráva nicméně konstatuje, že mladí lidé zde mají méně pracovních příležitostí.

Projekt zkoumá osm oblastí, v nichž je zahrnuto 54 kategorií. Hlavními tématy zkoumání jsou péče o děti a vzdělávání, zdravotnictví a sociální sféra, pracovní podmínky, volnočasové aktivity a turismus, rozvoj infrastruktury, bezpečnost, občanská společnost a tolerantnost, ekologie a příroda. Data se získávají ze státních i regionálních institucí, v krajích jsou dále zpovídáni respondenti a na hodnocení se podílí rovněž kolegium 18 osobností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám