Hlavní obsah

Ministři by měli mít čisté lustrační osvědčení, říká Sobotka

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka tvrdí, že čisté lustrační osvědčení členů vlády patří ke zvyklostem, které by měly být respektovány, tato otázka ale podle něj nezkomplikuje jednání o novém kabinetu. Řekl to v pondělí na tiskové konferenci v Lidovém domě, kde jednal s šéfem Asociace samostatných odborů Bohumírem Dufkem.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a odborář Bohumil Dufek na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Článek

V uplynulých dnech se řešila otázka, zda se může stát členem vlády člověk, který nemá negativní lustrační osvědčení. Konkrétně se probíral problém šéfa ANO Andreje Babiše, který se v Bratislavě u soudu domáhá verdiktu, že nespolupracoval se Státní bezpečností. Soud se případem bude znovu zabývat v lednu.

Podle Sobotky by člen kabinetu měl mít čisté lustrační osvědčení. „Myslím si, že to je zvyklost, která by měla být respektována i nadále, pokud jde o členy vlády,“ prohlásil. Tato otázka ale podle lídra ČSSD nebude brzdit a neznemožní jednání o novém kabinetu. Sociální demokracie podle něj chce v prvních dnech a týdnech jednat o programu vlády, personální věci přijdou na pořad až poté.

Prezident Miloš Zeman přitom pro pondělní Lidové noviny uvedl, že ministrem nejmenuje nikoho, kdo nebude mít negativní lustrační osvědčení. "Žádné výjimky zákon nepřipouští a prezident republiky splnění všech podmínek pro jmenování členů vlády vyžadoval a nadále vyžaduje," citoval deník Zemanovu mluvčí Hanu Burianovou.

Odbory podpořily mimořádný sjezd ČSSD

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek v pondělí podpořil návrh lídra sociální demokracie Bohuslava Sobotky na svolání mimořádného sjezdu strany. Odboráři se vyslovili pro to, aby byla situace uvnitř ČSSD co nejdříve vyřešena. Sobotka informoval, že jeho strana zapojí odbory do vyjednávání o nové vládě.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČCSD Bohuslav Sobotka a odborář Bohumil Dufek na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Dufek se setkal se Sobotkou v sídle ČSSD, v Lidovém domě. „Nejlepším řešením problému je svolání mimořádného sjezdu strany,“ řekl šéf odborů. „Chci navrhnout ÚVV, aby svolal sjezd ČSSD v co možná nejkratším možném termínu,“ uvedl pak Sobotka.

Po jednání ÚVV doplní sociální demokracie svůj vyjednávací tým. Sobotka nechtěl prozradit, koho do něj navrhne. Uvedl ale, že kromě jednání s lidovci a ANO chce jeho strana hovořit o podobě koaliční smlouvy i s odbory a zástupci zaměstnavatelů. „Rádi bychom se také sešli se zástupci dvou největších odborových centrál, rádi bychom se sešli i se zástupci zaměstnavatelských svazů,“ prohlásil Sobotka.

ČSSD preferuje koalici s ANO a lidovci

Dufek na jednání s šéfem ČSSD poukázal na situaci ve zdravotnictví. Sobotka na to konto uvedl, že napětí v oblasti financování zdravotnictví bude nepochybně jedno z klíčových témat jednání o sestavení vlády. „Sociální demokracie si nepřeje, aby docházelo k uzavírání zdravotnických zařízení,“ uvedl.

Sobotka nechce před zahájením vyjednávání stanovovat přesné vládní aranžmá. Uvedl sice, že ČSSD preferuje variantu vládní koalice s ANO a lidovci, nechce si ale uzavírat cestu i k menšinovému kabinetu své strany. „My si nechceme uzavírat žádnou cestu k příští vládě pod vedením ČSSD,“ zdůraznil.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Od nedělního jednání ÚVV si Sobotka slibuje ukončení schizofrenie ve vedení ČSSD. Pučisté Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Michal Hašek by podle něj měli vyvodit svoji osobní politickou odpovědnost. „Podle mého názoru by tedy měli rezignovat na funkce,“ řekl Sobotka. Pokud tak trojice pučistů neučiní, podle lídra ČSSD by se setrváním ve funkcích měl zabývat právě ÚVV.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám