Hlavní obsah

Novou předsedkyní rady ÚSTR je Emilie Benešová

Praha
Aktualizováno

Novou předsedkyní rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se stala její členka Emilie Benešová. Nahradila Petrušku Šustrovou, které v úterý skončil pětiletý mandát. Benešovou zvolila rada ústavu většinou hlasů přítomných. Úkolem ÚSTR je podle zákona zkoumat nestranně komunismus a nacismus.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Novou předsedkyní rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se stala její členka Emilie Benešová (na archivním snímku z 15. dubna 2013)

Článek

"Úkolem celé rady je směřovat ústav tak, aby byl váženou a respektovanou institucí a byly zpřístupněny všechny archiválie Archivu bezpečnostních složek," řekla Benešová po svém zvolení.

Benešová (1957) je členkou rady ÚSTR od loňského roku, kdy ji zvolil Senát. Pracuje v Národním archivu jako archivářka, vedoucí oddělení foto, fono a kino dokumentů a služeb veřejnosti, uvedl mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odvolaný ředitel ÚSTR Daniel Herman.

Benešová patřila ke kritikům odvolaného ředitele Daniela Hermana. Rada ho letos odvolala z funkce, protože nebyla spokojena s jeho prací. Odvolání Hermana vyvolalo rozepře, kritizovala to hlavně ODS a obvinila ČSSD, že chce ústav ovládnout. Sociální demokraté to ostře odmítali, a naopak tvrdili, že ODS využívá ústav k politickým bojům. Rada, která Hermana odvolala, zdůrazňovala, že motivem nebyly politické důvody.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petruška Šustrová

Po odchodu Petrušky Šustrové bude mít rada pět členů, má jich mít sedm. Kdo bude místo ní novým členem rady, rozhodne až nová Sněmovna, která bude kandidáta vybírat. Senát pak na její návrh bude radního ÚSTR volit. Sněmovna začne fungovat poté, co se ujmou funkcí noví poslanci.

Na nově zvolených poslancích bude i výběr osobnosti na již déle uvolněné místo po akademikovi a pozdějším ministrovi školství Petru Fialovi. Radu ÚSTR opustil Fiala loni v květnu, poslanci ale nebyli schopni od té doby navrhnout nikoho jiného.

Instituci, pod níž spadá i Archiv bezpečnostních složek, provázejí od jejího vzniku pře mezi pravicovými a levicovými politiky i pnutí uvnitř instituce. ÚSTR po Hermanovi vede přechodně ředitelka Pavla Foglová, instituce již vypsala výběrové řízení na jejího nového šéfa, který se má funkce ujmout příští rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám