Hlavní obsah

Zeman mě pověří premiérem, ujišťoval Sobotka komunisty

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka nadále předpokládá, že pokud jeho strana zvítězí, pověří ho prezident Miloš Zeman sestavením nové vlády. Lídr ČSSD to podle informací Práva řekl šéfovi KSČM Vojtěchu Filipovi a místopředsedkyni komunistů Miloslavě Vostré na úterní tajné schůzce v luxusní restauraci v Praze 6, o níž Právo včera informovalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a první místopředseda strany Michal Hašek. Archivní snímek

Článek

Sobotka měl na setkání hovořit o tom, že předpokládá, že Zeman naváže na dosavadní praxi a pověří sestavením vlády předsedu vítězné strany.

Totéž ostatně lídr soc. dem. prohlásil v rozhovoru pro sobotní Právo. „Pokládám za jediný možný legitimní postup, pokud prezident pověří sestavením vlády předsedu vítězné politické strany,“ uvedl. [celá zpráva]

Bohuslav Sobotka přijíždí na schlůzku v restauraci v Praze 6.

V politických kuloárech se ale spekuluje, že i když Sobotka pověření dostane, komunisté mu nedají podporu a pak by přišel na řadu Zemanův oblíbenec Michal Hašek. O tom se prý na úterní schůzce nemluvilo. „Tohle téma vůbec nebylo na přetřesu dne. Hlavním tématem byly skutečně církevní restituce,“ řekla včera Právu místopředsedkyně komunistů Vostrá. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Miloslava Vostrá a Vojtěch Filip z KSČM při příchodu do restaurace

Špičky soc. dem. a KSČM se v každém případě podle zjištění Práva dohodly, že ještě v sobotu, po vyhlášení výsledků voleb, naplánují společné jednání. Schůzka se uskuteční i v případě, že levice nezíská v nové Sněmovně většinu, jak některé průzkumy naznačovaly.

Zajímavé je, jak došlo k tomu, že se v luxusní restauraci levicoví politici nakonec sešli ve čtyřech: Sobotka a druhý muž soc. dem. Michal Hašek s Filipem a Vostrou. ČSSD navrhovala, aby se setkali jen šéfové stran, komunisté si ale vyžádali širší formát.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám