Hlavní obsah

Šetřete nejdříve na sobě, pak na nás, vzkazují lidé politikům

Novinky, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucí političtí reprezentanti, kteří se dostanou po volbách do Poslanecké sněmovny a chtějí v příštích čtyřech letech šetřit, by měli s tímto krokem začít nejdříve sami u sebe. Teprve pak začít omezovat výdaje jinde. V tomto požadavku je zajedno drtivých 92 procent občanů. Vyplývá to z nejnovějšího předvolebního průzkumu Finančního barometru Partners.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci ve Sněmovně

Článek

Budoucí poslanci by měli podle názoru občanů především omezit výdaje na reprezentaci, chod státních orgánů, včetně parlamentu.

Mezi další zdroje úspor patří podle občanů snížení výdajů na zbrojení a armádu (33 %), veřejné zakázky (16 %) a omezení dotací do kultury (9 %).

Naproti tomu snížení sociálních dávek považují za zdroj šetření pouze čtyři procenta dotázaných, šetření na zdravotnictví pak pouhá dvě procenta.

Změnu čekají jen čtyři procenta

Podle průzkumu však jen čtyři procenta dotázaných očekávají, že volby přinesou změnu politiky. Skepse vyplývá z toho, že většina politických stran nemá zásadní změny ve svém programu.

Pokud se týká budoucích investic, měla by příští politická reprezentace investovat do zdravotnictví (62 % dotázaných), do vzdělání (45 %), zvýšit penze (31 %), do rozvoje regionů (30 %) a do infrastruktury (29 %).

Nejméně lidí podpořilo investice do kultury (jen 7 procent dotázaných).

Polovina voličů nerozhodnuta

Polovina populace podle průzkumu Partners nemá ale pouhý týden před volbami jasno, koho bude volit.

Část z nich se hodlá rozhodnout až těsně před volbami či přímo u volebních uren, a to na základě sledování předvolebních diskusí a vystoupení lídrů jednotlivých stran.

Stále stejnou stranu volí každý desátý Čech, tvoří tedy tradiční voličské jádro, na které se strany mohou v každém případě spolehnout. Na 29 procent dotázaných si vybralo svého favorita pouze konkrétně pro tyto volby.

Poslanecká sněmovna podle názoru poloviny respondentů potřebuje zásadně obměnit. „Jsou tam příliš dlouho a už nemohou přijít s ničím novým,“ shoduje se většina občanů. Pro radikální omlazení Sněmovny bylo 39 procent dotázaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám