Hlavní obsah

Billboardy zesměšňující Haška se musí odstranit, rozhodl úřad

Aktualizováno

Krajský úřad Kraje Vysočina v pátek nařídil odstranění zakázané reklamy umístěné na billboardech podél dálnice D1 v okolí Brna. Poutače útočí na jihomoravského hejtmana a dvojku jihomoravské kandidátky ČSSD Michala Haška. Úřad argumentuje zákonem o regulaci reklamy, podle něhož je anonymní reklama týkající se voleb po dobu volební kampaně zakázaná. Podle ČTK už byly poutače odstraněny.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Billboard, který útočí na Michala Haška z ČSSD.

Článek

Ze zaslaných materiálů nelze určit objednavatele předmětných plakátů, tudíž se jedná o anonymní reklamu, potvrdila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Kraj v pátek nařízení k odstranění zakázané reklamy odeslal právnické osobě, která billboardy užívá. "Lhůta k odstranění zakázané anonymní reklamy nabývá účinnosti po osmi dnech, kdy je možné proti rozhodnutí podat odpor," uvedla mluvčí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Billboard, který útočí na Michala Haška z ČSSD.

"Advokát mne informoval, že samy billboardové společnosti hanlivé billboardy včera (ve čtvrtek) údajně odstranily, tedy zřejmě dnes úřady reagovaly na jeden z podnětů, které advokát uplatnil k obraně mých práv," řekl v pátek Hašek.

Odstranění billboardů potvrdila obchodní ředitelka společnosti ACE Media Ventures Monika Jarolímková. Tato firma většinu z nich na základě objednávky klienta ze zahraničí, kterého ale nezveřejnila, nainstalovala. "Je to taková živá věc. Zatím ji nebudeme komentovat. Snad v pondělí," uvedla.

Právní kroky zatím nejasné

Ten dříve uvedl, že kvůli billboardům podnikne právní kroky, které blíže nespecifikoval. Dosud není jasné, zda například podá trestní oznámení.

Na většině anonymních billboardů je černá silueta hlavy s textem "kecal - slibuje a neplní, lenoch - v parlamentu chyběl při 77 procentech hlasování, nevěrník - milenku si platil z veřejných peněz", doplněným dotazem "Kdo je to?" Na jednom z billboardů je Haškův portrét.

Samotný místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman má za to, že se k neetickému vedení předvolební kampaně zřejmě uchýlil někdo, kdo se "bojí volebního výsledku".

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Michal Hašek

Mladá fronta Dnes v minulých dnech uvedla, že většina reklamních ploch s kritikou Haška patří firmě A. C. E. Media a billboardy si u ní zaplatil zahraniční klient.

Reklama

Související témata:

Související články

Billboardy u Brna zesměšňují Haška

Na dálnici D1 v okolí Brna se objevily billboardy, které zesměšňují místopředsedu ČSSD Michala Haška. Ten se proto rozhodl podniknout právní kroky proti lidem,...

Výběr článků

Načítám