Hlavní obsah

Svatý Václave, vyžeň kapitalisty a fašisty, hlásali v Praze příznivci Pussy Riot

Aktualizováno

Zhruba tisícovka příznivců vězněných členek ruské punkové skupiny Pussy Riot a příznivců techna se dnes sešla před ruskou ambasádou v Praze. Pouliční party, jejíž slogan zní Svatý Václave, vyžeň kapitalisty a fašisty!, podle organizátorů odkazuje právě na píseň Pussy Riot, která stála za jejich uvězněním. Demonstranti, jejichž počet policisté i organizátoři odhadli na 1000, poté zamířili na Pražský hrad a pokojně se rozešli.

Foto: Jakub Bartosz, ČTK

Demonstranti přinesli i papírovou rakev s figurínou a papírovými podobiznami ruského a českého prezidenta.

Článek

Účastníci obklopili ambasádu takřka ze všech stran. Připojil se k nim i karnevalový průvod, který kolem 15:00 vyrazil z Holešovic. Transparenty na místě demonstranti vyjadřovali podporu členkám Pussy Riot a kritizovali ruského prezidenta Vladimira Putina.

Jedna z vězněných třiadvacetiletá Naděžda Tolokonnikovová přitom nedávno zahájila hladovku kvůli tomu, aby upozornila na špatné podmínky v ruském vězení, kde si odpykává dvouletý trest.

Foto: ČTK/AP

Naděžda Tolokonnikovová na archivním snímku z července

"Svoboda je nedělitelná, a pokud ji nepodpoříme aktuálně v Rusku, bude tím ohrožena i u nás. Kdo přihlíží zvůli ruských vládců, posiluje i vládce domácí. Svobodu Pussy Riot," řekl ČTK mluvčí karnevalu Do it Yourself (DIY) Bohumil Spálený.

Žádné incidenty

Akce se podle policie obešla bez jakýchkoliv bezpečnostních incidentů. Jedno z aut příznivců techna zdobil velký nápis Free Pussy Riot (Osvoboďte Pussy Riot), známé pestrobarevné masky členek kapely na sobě měla celá řada účastníků.

Demonstranti přinesli i papírovou rakev, v níž leží papírové figury Putina a českého prezidenta Miloše Zemana s lahví.

Právě sídlo českého prezidenta bylo další zastávkou demonstrace, která byla v rámci dnešních oslav Sv. Václava zdaleka největší. Policisté nakonec demonstranty přímo k hradu nepustili, průvod tak pouze prošel přes Hradčanské náměstí.

Foto: Jakub Bartosz, ČTK

Demonstrace před ruskou ambasádou byla také happeningem.

Pětice ruských punkerek ze skupiny Pussy Riot loni v únoru na happeningu v moskevském chrámu Krista Spasitele šokovala věřící představením, v němž pranýřovala těsné styky kremelských politiků s pravoslavnou vrchností. Tři z dívek policie zatkla.

Zatímco Jekatěrina Samucevičová byla po odvolání na podmínku propuštěna, Tolokonnikovovou a další členku Pussy Riot Mariju Aljochinovou soudci poslali na dva roky za mříže. Trest skončí v březnu 2014, žádosti o předčasné propuštění i o zmírnění trestu soudy zamítly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám