Hlavní obsah

Mladí manželé po otravě dostali rozdělená játra, IKEM má další prvenství

První dva dospělí pacienti v ČR získali při transplantaci jedna rozdělená játra. Operaci provedli lékaři Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v noci na pondělí. Příjemci byli mladí manželé, kteří se otrávili muchomůrkou zelenou. Doposud se játra dělila pouze mezi dospělého člověka a dítě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Podobný výkon, rozdělit játra mezi dva dospělé, kteří potřebují urgentně transplantaci po otravě, se s největší pravděpodobností nepodařilo žádnému pracovišti na světě," uvedla mluvčí.

Příprava řady dílčích operací trvala celý den, sama operace pak 12 hodin. "Nyní, čtyři dny poté, se manželům daří dobře, transplantovaná játra začala fungovat a je reálný předpoklad, že by tak otravu mohli přežít," uvedla mluvčí s tím, že nebýt okamžité transplantace, mladý pár by se nedožil ani dalšího rána.

Stav manželů se po otravě rychle zhoršoval, játra jim selhala během několika hodin. Okamžitá transplantace byla jediným řešením. Orgán se našel jen jeden, proto se lékaři rozhodli rozdělit jej na dvě poloviny.

"Zákrok byl o to náročnější, že mladá žena nebyla kompatibilní svou krevní skupinou s krevní skupinou dárce. Z tohoto důvodu jsme u ní museli ještě rychle provést imunologickou přípravu, která spočívala v odstranění protilátek. Bez toho by tělo nový orgán okamžitě odmítlo a žena by zemřela," řekl přednosta kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk.

Játra transplantují již 18 let

Program dělení jater na dvě části zavedl IKEM v roce 2003. Dosud dělili játra v pěti případech, větší část pro dospělého, menší pro dítě. Dělením se zčásti řeší nedostatek orgánů k transplantaci, lékaři tak jsou schopni pomoci více pacientům, kteří na nová játra čekají.

IKEM transplantuje játra 18 let, jen loni pomohl 83 pacientům, což byl rekord, letos by počet zachráněných mohl být ještě vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám