Hlavní obsah

Kancléř Mynář stále nemá prověrku. Odborníci se diví, jak může vést Hrad

• Aktualizováno

Hradní kancléř Vratislav Mynář (SPOZ) doposud nezískal od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) prověrku, a nemůže se tak účastnit některých jednání. Kupříkladu na jednání vlády jej tak musí zastupovat podřízení. Žádost o prověrku navíc zatím stáhl, uvedla Mladá fronta Dnes.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

"Nevidím to jako žádný problém," řekl k absenci prověrky Mynář Novinkám. Na utajená jednání podle něj chodí jeho podřízení, například na Bezpečnostní radu státu bezpečnostní šéf Hradu Jan Fulík. "Je zcela standardní, že jsou na tato jednání vysíláni lidé dle odbornosti. Připomínám, že i můj předchůdce ve funkci Jiří Weigel také na jednání vlády nechodil," uvedl Mynář.

"To, že by to omezovalo moji výkonnost nebo schopnost vest hradní kancelář, je naprostý nesmysl," tvrdí.

Mynář: Prověrka je v mém zájmu

Stažení žádosti o vydání prověrky podle Mynáře doporučilo vedení NBÚ. "Konzultoval jsem věc s vedením NBÚ. To doporučilo věnovat přípravě podkladu více času. Abych skutečně splnil veškeré náležitosti," prohlásil.

Zároveň vyloučil, že by za tímto krokem byly problémy v podnikání. "Odmítám spekulace o nějakém napojení na podivné podnikatele," řekl Mynář. Prověrku chce podle svých slov získat. "Je to můj vlastní zájem," zdůraznil.

Podle MfD v posledních dnech prosakují z Hradu i ze strany zemanovců informace, že NBÚ nechce Mynářovi prověrku na stupeň tajné či přísně tajné udělit mimo jiné kvůli jeho podnikání s kontroverzními lidmi – třeba s opavským podnikatelem Radimem Masným.

Mynář se bez prověrky na stupeň tajné či přísně tajné nemůže účastnit například projednávání informací zpravodajských služeb. Vedle jednání vlády nemůže ani na Bezpečnostní radu státu nebo zasedání Evropské unie či Severoatlantické aliance. Na důvěrná jednání tak vysílá šéfa bezpečnostního odboru Jana Fulíka nebo svého zástupce Petra Mužáka.

Nevídané, diví se odborníci

Prezident Miloš Zeman nebyl na páteční tiskové konferenci v Kyjově k tomuto tématu příliš sdílný. Pouze poukázal na to, že Mynář kandiduje ve volbách do Sněmovny, a tudíž možná v brzké době přestane být kancléřem. „Není to tedy zatím podstatné,” prohlásil Zeman. S vládou prý navíc komunikuje sám prostřednictvím premiéra Jiřího Rusnoka.

Podle bezpečnostního experta a bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora by v zavedené západní demokracii kancléř prezidenta vůbec nemohl bez prověrky úřadovat. Mynář má navíc oproti svým předchůdcům na starosti také agendu politického odboru.

"Nedovedu si představit, že by šéf politického odboru tuto prověrku neměl," řekl někdejší mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček s tím, že v režimu utajení je třeba i program státní návštěvy.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář byl hostem politické debaty ČT Otázky Václava Moravce.

Foto: archiv

Reklama

Výběr článků

Načítám