Hlavní obsah

Benešová ke kauze Studénka: V systému znalců je neuvěřitelný nepořádek

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změna systému soudních znalců je podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové jedním z hlavních úkolů pro budoucího ministra, který se ujme funkce po předčasných říjnových volbách. Benešová to řekla na dotaz Práva v návaznosti na aktuální projednávání kauzy velkého železničního neštěstí ve Studénce, kde není ani po pěti letech v dohlednu rozsudek. V systému znalců je podle Benešové nevěřitelný nepořádek.

Foto: Pavel Karban, Právo

Pád mostu u Studénky stále čeká na verdikt soudu.

Článek

Hlavní líčení s deseti obžalovanými, kteří podle policie před pěti lety zavinili tragický pád mostu ve Studénce, se koná v těchto dnech po přestávce dlouhé bezmála dva roky.

Přestávka byla zaviněna hlavně tím, že soudce Okresního soudu v Novém Jičíně čekal na několik znaleckých posudků. Ty se v mnoha věcech liší, takže bude nutné vyčkat na závěry revizních znalců. Podle některých účastníků řízení rozsudek kvůli tomu nejspíš nepadne ani v příštím roce.

Strany se v trestním řízení přetloukají znaleckými posudky, a to není zdravá atmosféra
ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová

Marie Benešová připustila, že jde o nesmírně složitou kauzu, ve které je nutno vypracovat celou řadu znaleckých posudků. Nicméně dodala, že za velké téma pro svého nástupce považuje právě vyhodnocení a reorganizaci stávajícího systému soudních znalců.

„V tom systému je dneska neuvěřitelný nepořádek a chybějí státní renomovaní znalci. Strany se v trestním řízení přetloukají znaleckými posudky, a to není zdravá atmosféra,“ řekla Benešová.

Foto: Petr Horník, Právo

Marie Benešová, advokátka a budoucí ministryně spravedlnosti ve vládě Jiřího Rusnoka.

Česká justice by si podle ní měla vzít příklad ze sousedních zemí, kde systém soudních znalců funguje lépe.

„Třeba Němci mají státní znalce. Tohle ale není téma pro mne, ale pro nového ministra, který na to bude mít čtyři roky. Je to téma, kterému se dlouho nikdo nevěnoval a které musí být řešeno,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám