Hlavní obsah

Toman zvažuje kandidaturu za SPOZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman vážně zvažuje kandidaturu za Stranu práv občanů - zemanovce (SPOZ) v předčasných volbách do Sněmovny. Je podle něj velmi pravděpodobné, že bude volebním lídrem strany v Ústeckém kraji. Vyplývá to z jeho vyjádření pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: David Veis, ČTK

Zleva prezident Miloš Zeman, ministr zemědělství Karel Toman a primátor Českých Budějovic Juraj Thoma zahájili 29. srpna v Českých Budějovicích 40. ročník agrosalónu Země živitelka.

Článek

"Stojí to na tom, aby organizace, která mě bude navrhovat, s tím souhlasila," řekl na dotaz, co je ještě nutné k potvrzení jeho kandidatury za SPOZ. Se stranou si chce předem vyjasnit podíl odborné práce na ministerstvu a politické práce. "Chtěl bych, aby mi velká část času zůstala pro odbornou práci," řekl Toman v ČT.

Kandidátku SPOZ by mohl ministr vést v Ústeckém kraji. "Když se podíváte, kde jsem se narodil a kde jsem vyrůstal, možná to z toho pochopíte," řekl na otázku, kde půjde do voleb.

Toman se narodil v únoru 1960 v Žatci na Lounsku v Ústeckém kraji. Z úřednické vlády Jiřího Rusnoka, kterou jmenoval prezident Miloš Zeman bez souhlasu parlamentních stran, zatím přijali kandidaturu za zemanovce ministr práce František Koníček a ministr vnitra Martin Pecina.

Byl náměstkem ministra zemědělství

Koníček bude usilovat o zvolení ve Středočeském kraji, Pecina v Moravskoslezském kraji. Ministr pro místní rozvoj František Lukl kandidaturu za SPOZ zvažuje. Zda do voleb povede jihomoravskou kandidátku, se chce definitivně rozhodnout příští týden.

Toman byl před nástupem do Rusnokovy vlády prezidentem Potravinářské komory ČR, působil také jako člen dozorčí rady Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze, byl náměstkem sociálnědemokratického ministra zemědělství Jaroslava Palase.

Je synem stejnojmenného předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství, před zvolením do čela Potravinářské komory v září 2007 pracoval v rodinné společnosti Agrotrade.

Reklama

Výběr článků

Načítám