Hlavní obsah

Poslanci si rozpustili Sněmovnu, čeká se na předčasné volby

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Po několikahodinové debatě poslanci v úterý odpoledne odsouhlasili rozpuštění Poslanecké sněmovny. Tím se země posunula k předčasným volbám.

Hlasování o rozpuštění SněmovnyVideo: Novinky

 
Článek

Pro rozpuštění nakonec hlasovalo 140 poslanců. Zapotřebí bylo přitom jen 120 hlasů.

Rozhodnutí přivítala ČSSD slovy Bohuslava Sobotky, který tento krok pochválil na tiskové konferenci bezprostředně po skončení schůze Sněmovny. Sobotka vyzval k uspíšení procesu vyhlášení předčasných voleb. Souhlasí s termínem 25. a 26. října, o kterém se spekuluje.

Poslanci ODS dostáli svému slibu a před hlasováním opustili sál. Naopak poslanci bývalé opozice a TOP 09 deklarovali hlasovat pro rozpuštění. Poslanci LIDEM hlasovali nejednotně.

Jednání trvalo několik hodin, přestože se poslanci častokrát vzájemně vyzývali ke zkrácení projevů a k tomu, aby se nezabývali malichernostmi.

Nejvíce prostoru si vyžádala debata o ústavní stížnosti Petra Skokana, případně vyřizování účtů mezi Zbyňkem Stanjurou a Miroslavem Kalouskem, kteří se přeli o vině TOP 09 a ODS na rozpuštění Sněmovny.

TK ČSSD po rozpuštění SněmovnyVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám