Hlavní obsah

Čecha, který chtěl z Tchaj-wanu prchnout na voru do Japonska, deportovali do ČR

Novinky, Václav Lang
Praha

Český občan Martin Psota, který se v červnu proslavil svým pokusem přeplout z Tchaj-wanu, kde mu vypršelo vízum, do Japonska, byl z asijského ostrova vyhoštěn. Novinkám to potvrdil český zastupitelský úřad na Tchaj-wanu i ministerstvo zahraničí.

Foto: Taiwan Coast Guard Administration

Martin Psota na vlastnoručně vyrobeném voru těsně před zadržením tchajwanskou pobřežní stráží

Článek

Psotu zadržela počátkem června tchaj-wanská pobřežní stráž, když se snažil uprchnout z ostrova do Japonska. Na vlastnoručně postaveném voru se dostal do vzdálenosti pěti kilometrů od pobřeží. Případ si převzala místní policie a Psota putoval do vazby, kde čekal déle než dva měsíce na vyhoštění. V zemi mu totiž vypršelo vízum a navíc utratil všechny peníze.

„Pan Psota byl z Tchaj-wanu vyhoštěn dne 13. srpna 2013,“ napsal Novinkám pracovník České ekonomické a kulturní kanceláře v Tchaj-wanu David Hrdoušek. S Psotou byl prý po dobu jeho zadržení v pravidelném telefonickém kontaktu. „Z příslušného imigračního úřadu jsme po odletu pana Psoty z Tchaj-wanu dostali na naši žádost oficiální vyrozumění o ukončení úředního řízení,“ dodal.

Informaci o vyhoštění Novinkám potvrdila také mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová.

V Česku čelí trestnímu oznámení

Podle místních médií Psota po svém zadržení prohlašoval, že se do vlasti vrátit nechce, a dokonce prý uvažoval o podání žádosti o azyl.

Už dříve se spekulovalo o tom, že za jeho neochotou vrátit se do České republiky může být strach před zákonem a dluhy. V Česku údajně Psota dlužil na výživném. Podle všeho také provozoval internetový obchod s elektronikou, který ale údajně zákazníkům nedodával objednané a již zaplacené zboží. Tuto verzi nedávno potvrdila i Psotova exmanželka v deníku Blesk.

Novinky získaly kopii trestního oznámení, které proti Psotovi vznesl Jaroslav Špitálský, jeden z údajně poškozených. „Jsem jedním z postižených podvodníkem Psotou, 12. března jsem si u jeho firmy objednal a zaplatil baterii pro notebook v ceně 813 korun. Když jsem objednané zboží neobdržel, začal jsem se o firmu zajímat více,“ napsal Novinkám.

Podobné zkušenosti jako Špitálský popisují na internetu desítky dalších zákazníků, které si stěžují na to, že jim objednané zboží za stovky a tisíce korun nedorazilo, nikdo ani nereaguje na telefonické a mailové urgence. I na ně se Špitálský obrátil.

„Dopisoval jsem si s podvedenými, momentálně mám kontakt na 22 lidí,“ uvedl. „Informoval jsem ostatní, tak se asi připojili (k trestnímu oznámení) i další. Mezitím se občas ozve nějaký další podvedený, tak ho odkážu, jak podat trestní oznámení. Pan Psota mezitím trochu cestuje po světě, asi za naše peníze,“ povzdechl si.

Webová stránka s internetovým obchodem už v současnosti nefunguje, podle jednoho z diskutujících byla zrušena v dubnu. Policie se k případu Psoty nevyjádřila.

Není jisté, že je v Česku

Novinky se pokoušely Psotu kontaktovat na telefonním čísle uvedeném na internetu v katalogu firem, podle operátora je ale číslo mimo provoz. Nikdo nereaguje ani na e-mailové dotazy.

Ministerstvo zahraničí ve svých záznamech eviduje pouze skutečnost, že Psota byl deportován do České republiky, není ale jasné, že skutečně stanul na české půdě. „Takovou informaci nemám, mám jen tu informaci, že byl deportován a opustil Tchaj-wan. Ale zda dorazil do České republiky, takovou informaci už nemáme,“ řekla Novinkám mluvčí resortu Johana Grohová.

Podle ní je praxe taková, že vyhoštěného doprovází imigrační úředník do letadla, tam už je ale sám. Teoreticky je tedy možné, že pokud vyhoštěná osoba na trase do vlasti přestupuje do jiného letadla, zůstane v dané zemi a do cíle nedorazí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám