Hlavní obsah

Klaus nenechal na ODS nit suchou, předčasným volbám nefandí

– Velká Úpa • Aktualizováno
Právo,

Exprezident a bývalý předseda ODS Václav Klaus se do strany nechce vrátit. „Moje angažmá v této straně nepřichází v dnešní době v úvahu,” řekl v sobotu Klaus novinářům. ODS je podle něj v krizi a bez změny lidí a jejich chování se s tím nic dělat nedá.

Václav Klaus komentuje ODSVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Nelíbí se mu kroky občanských demokratů v posledních dnech, včetně vylučování poslanců. "Když jsem si včera (v pátek) přečetl deníky, tak na každé první stránce byl nadpis, že ODS je na dně a já mám strach, že tomu tak bohužel je. Protože je to moje dítě, tak já z toho radostný nejsem," řekl.

„Nechci toto své dítě nikomu krást, ať si ho pěstují a piplají beze mne,” dodal Klaus.

Strana podle něj potřebuje "opravdu fundamentální" změny, což není například drobné vylepšení ideového nebo volebního programu. Nutná je prý změna lidí a jejich chování.

"V jistou chvíli se mi zdálo, že nějaká naděje je. Ale když jsem zase viděl kroky ODS v posledních hodinách a dnech, vylučování ze strany a výroky některých představitelů, například paní (Miroslavy) Němcové, tak jsem pochopil, že moje angažmá v této straně nepřichází v dnešní době v úvahu," dodal Klaus.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Václav Klaus při výstupu na Sněžku

Šéfka sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, která měla premiérské ambice a hovoří se o ní jako o možném volebním lídrovi strany, se nechtěla ke slovům Klause vyjádřit. "Až si to přečtu, tak to budu komentovat," řekla v první reakci.

Volby až v řádném termínu

„Po té tragické události, která se stala v červnu, jediná šance jsou volby. Jedině ty musí nově rozdat karty,” dodal Klaus s tím, že si myslí, že by mohla až do řádného termínu voleb vládnou rozumně se chovající úřednická vláda.

Někteří představitelé ODS včetně nynějšího šéfa strany Martina Kuby v minulých dnech uvedli, že by před volbami chtěli spolupracovat právě s Klausem. Místopředsedkyně Němcová řekla, že považuje Klausův návrat za nesmysl, spolupráci by ale také uvítala.

Vedení ODS v pátek vyloučilo ze strany lobbistu Tomáše Hrdličku. Vyloučeni byli i poslanci Jan Florián a Tomáš Úlehla, kteří ve středu nehlasovali proti vládě Jiřího Rusnoka, čímž porušili dohodu bývalé koalice. Výkonná rada ODS doporučila, že strana musí urychleně začít sestavovat kandidátky k předčasným volbám.

Reklama

Výběr článků

Načítám