Hlavní obsah

Dvanáct obcí má nové zastupitele, bodovali nezávislí

– Oleško • Aktualizováno

Obyvatelé 12 obcí volili v sobotu nové zastupitele. Navzdory dovoleným a pravému letnímu počasí byla zaznamenána velká účast voličů. Jelikož ze stran měly mezi kandidáty své zastoupení jen čtyři, a to spíše symbolické, bodovali nezávislí kandidáti z místních sdružení.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nové zastupitele vybírali lidé ve středočeských obcích Český Šternberk a Černolice, v Plzeňském kraji v obcích Hejná, Maňovice, Javor a Chomle a v Karlovarském ve Vrbicích. Obecní volby se konaly také v Olešku v Ústeckém kraji, Borové, Bačetíně a Zdobnici v Královéhradeckém kraji a v jihomoravských Branišovicích.

Voličská účast byla 60 procent a výše. Například v Javoru přišlo k urnám téměř 72 procent ze 64 voličů, v Borové na Náchodsku přesahovala účast dokonce 82 procent.

VPlzeňském kraji uspěli nezávislí kandidáti. V Hejné vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů PATRIOT, které obsadí celé sedmičlenné zastupitelstvo. Také v Maňovicích uspělo všech pět nezávislých kandidátů, kteří vytvoří nové zastupitelstvo. V Javoru bylo Sdružení nezávislých kandidátů - JAVOR jediným kandidujícím.

V Chomli na Rokycansku s 55 voliči, kde byla ze všech čtyř obcí nejnižší volební účast necelých 51 procent, vyhrálo SNK - Chomle žije dál. Sdružení získalo 92 procent hlasů, a tedy všech sedm míst v novém zastupitelstvu. Zbytek hlasů měl samostatný kandidát za KSČM.

Také v Královéhradeckém kraji byl o volby slušný zájem. Také Bačetíně lidé dali jednoznačně přednost Nezávislým za Bačetín a Sudín. Sdružení získalo 99,4 procenta hlasů a bude mít všech devět mandátů. Sociální demokraté neuspěli.

Ve Zdobnici dali lidé největší důvěru SNK "Zdobnice OK", v Borové vyhráli s 52,6 procenta hlasů Nezávislí za klidnou Borovou bez větrných elektráren. Mají pět mandátů.

Rovněž v Českém Šternberku na Benešovsku a Černolicích v okrese Praha - západ si v sobotu lidé zvolili nové zastupitele.  V Černolicích uspěla Helena Kalivodová (ODS). Kandidovala ve spojení s nestraníky ze sdružení Pro Černolice, kteří tak získali jeden mandát. Čtyři mandáty mají kandidáti z "Šance" SNK, s nimiž se spojili dva zástupci TOP 09, dva mandáty zbyly na zástupce nestraníků ze sdružení Sportovci za Černolice.

V Českém Šternberku o hlasy zde usilovali dva nezávislí kandidáti a dvě sdružení, která si nakonec rozdělila všech sedm mandátů. Pět jich získalo Sdružení nezávislých kandidátů a dva Sdružení nezávislých kandidátů II.

V Olešku na Litoměřicku zase opakované volby vyhrálo uskupení Oleško 2013. Získalo tři mandáty v pětičlenném zastupitelstvu, další dva má sdružení Pro Oleško. V zastupitelstvu bude nově zasedat studentka, údržbář, matka na mateřské dovolené a dva senioři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám