Hlavní obsah

Unikátní zařízení v Orlických horách dokáže bojovat s ebolou či SARS

Právo, Oldřich Danda

V podhůří Orlických hor ve vesnici Těchonín má česká armáda unikátní centrum biologické ochrany, které dokáže jako jedno z mála zařízení v Evropě bojovat s vysoce infekčními chorobami, jako jsou ebola či SARS.

Foto: Armáda ČR

V Centru biologické ochrany v Těchoníně dokážou léčit vysoce infekční choroby.

Článek

Toto zařízení, pořízené za dvě miliardy korun, má ale delší dobu na kahánku, ministerstvo obrany totiž nemá finance na jeho provoz. Kapacita je využívána pro karanténu vojáků, kteří se vracejí ze zahraničních misí, a je nachystána hlavně pro případ epidemií.

Obrana spoléhá na zájem jiných armád i na farmaceutické firmy. Z uvažovaného prodeje už dřív sešlo.

Příspěvková organizace

Když ztroskotala vyjednávání s ministerstvy zdravotnictví a vnitra, aby se s obranou podělila o stomiliónové roční náklady, obrana přišla s novým plánem. Chce z centra udělat příspěvkovou organizaci a tak ji otevřít i pro komerční využití. „V této variantě by došlo k zachování kontinuity plnění přijatých mezinárodních závazků v oblasti biologické ochrany a Česká republika by neztratila unikátní schopnosti v této oblasti,“ řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Dodal, že centrum by jako příspěvková organizace mohl žádat i o dotace a granty.

V minulosti obrana převedla na příspěvkovou organizaci např. Vojenskou ústřední nemocnici ve Střešovicích nebo tzv. Volarezu, která obhospodařuje armádní rekreační a lázeňská centra a může teď volné kapacity nabízet i veřejnosti.

Zájemci i z USA

Obrana očekává, že o centrum projeví zájem i zahraniční armády, které takováto specializovaná centra nemají. O možné spolupráci se podle Pejška už jednalo s představiteli Británie, USA, Francie, Polska, Maďarska či Srbska. „Mimo oficiálně vedená jednání jsme zaznamenali také zájem farmaceutických firem o testování produktů v laboratořích centra za úhradu,“ dodal Pejšek.

Centrum v Těchoníně vzniklo jako reakce na teroristické útoky 11. září 2001 v New Yorku. Postupně se do něj investovaly skoro dvě miliardy a roční náklady vyjdou přes sto miliónů korun. V centru pracuje trvale přes 30 zdravotníků a provozního personálu. Na starosti mají speciální biologické laboratoře s nejvyšším stupněm ochrany. Je zde devět lůžek JIP a 20 lůžek standardní péče, jejich počet lze zvýšit o deset. Všechna oddělení jsou zabezpečena proti šíření nákazy na nejvyšší stupeň. Na střeše centra je přistávací místo pro vrtulníky.

Obdobné, ale menší zařízení je v Česku pouze v nemocnici na Bulovce v Praze. V případě epidemie či jiných krizí je nemocnice schopna začít fungovat na plný výkon do 24 hodin. Se záměrem obrany bude muset ještě souhlasit Bezpečnostní rada státu a vláda. Centrum je zatím velice střežené a utajované. Bude proto složité skloubit např. vojenský výzkum a komerční využití laboratoří. Podle Pejška je možné, že část areálu zůstane stále veřejnosti uzavřena.

Co je v Těchotíně? Centrum biologické ochrany Těchonín je speciální zařízení, které je jediné ve střední a východní Evropě. Armáda jej využívá jako karanténu pro vojáky, kteří se vrátili z misí a kteří zde projdou celkovým vyšetřením.V době ptačí chřipky zde byly testovány preparáty proti ní. V případě epidemií má za úkol izolaci a léčbu osob s vysoce nebezpečnými nákazami (např. SARS, krvácivé horečky jako Ebola, Marburg, Lassa; multirezistentní tuberkulóza, pravé neštovice apod.) a biologický obranný výzkum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám