Hlavní obsah

Benešová odmítá kárné řízení s Ištvanem. Jde prý o politický nátlak

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová odmítá výzvy, aby po propuštění z vazby trojice exposlanců obviněných v kauze Jany Nagyové iniciovala kárné řízení s olomouckým vrchním státním zástupcem Ivem Ištvanem, který případ dozoruje. Podle ní jde o politický nátlak.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Článek

Nejvyšší soud v úterý rozhodl o tom, že tři bývalí poslanci obvinění z korupce jsou vzhledem k poslanecké imunitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř byli následně propuštěni z vazby.

Expremiér Petr Nečas následně prohlásil na adresu ministryně, že musí okamžitě podat návrh na kárné řízení se státními zástupci Ivo Ištvanem a Rostislavem Bajgerem. [celá zpráva]

Ta to ale rezolutně odmítá. „No v žádném případě, vždyť to je politický nátlak, jinak tomu nerozumím,“ řekla ve středu novinářům. „Žijeme v právním státě, a pokud chceme, abychom byli v právním státě, tak je absurdní, abych někoho šikanovala pro právní názor. Tedy to odmítám a nikdy to dělat nebudu.“

Extenzivní výklad imunity

Benešová prý nechce činit žádná zbrklá rozhodnutí a chce se seznámit s názorem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který se má věcí zabývat a má také řešit stížnosti proti sdělení obvinění.

Výklad imunity ze strany Nejvyššího soudu je podle ní extenzivní. „Já jsem zažila hodně kontroverzních rozhodnutí, to ještě neznamená, že to rozhodnutí je úplně správné. I soudci Nejvyššího soudu jsou jenom lidi,“ řekla novinářům ve Sněmovně.

„Je to návod k použití, co páchat všechno v rámci poslanecké imunity, takhle se mi to bohužel jeví a je to špatný vzkaz pro občany,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám