Hlavní obsah

Ištvan stáhne žádost o vydání Nečase

• Aktualizováno

Žádost o vydání expremiéra Petra Nečase (ODS) k trestnímu stíhání, kterou podal vrchní státní zástupce Ivo Ištvan Poslanecké sněmovně, bude stažena. K jeho trestnímu stíhání ani k trestnímu stíhání kohokoliv jiného nelze přikročit, dokud se zcela jednoznačně nevyřeší otázka rozsahu poslanecké imunity, řekl Ištvan v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Článek

Ištvan reagoval na úterní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení bývalé poslance ODS Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře a odůvodnil to tím, že poslance, kteří mají imunitu, nelze stíhat za politickou dohodu.

Trojice se po rebelii proti vedení ODS vzdala poslaneckého mandátu, a umožnila tak schválení daňového balíčku bývalé Nečasovy vlády. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem. Policie v tom spatřuje formu korupce, proto požádala Sněmovnu o vydání Nečase.

„My na tuto situaci budeme reagovat tím, že žádost, kterou jsme učinili Poslanecké sněmovně, vezmeme zpět,“ řekl Ištvan.

Fuksa, Šnajdr i Tluchoř už byli propuštěni z vazby. [celá zpráva]

Ištvan však upozornil, že trestní stíhání zastaveno není. Žalobci nyní budou podle něj zjišťovat rozsah poslanecké imunity a to, zda chrání i činy související s mandátem, které se staly mimo parlamentní půdu. Jednání, kvůli němuž policie stíhá trojici exposlanců, se totiž mělo zčásti odehrát mimo Sněmovnu.

Nečas v úterý po výroku Nejvyššího soudu požadoval, aby byla kauza okamžitě odebrána Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci a aby ministryně spravedlnosti Marie Benešová okamžitě podala návrh na kárné řízení se státními zástupci Ištvanem a Rostislavem Bajgerem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám