Hlavní obsah

Na jihu Čech předčasně otevřeli dálnici D3 z Tábora do Veselí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Motoristé na jihu Čech mohou od pátku od 05:00 využívat nový, pětadvacetikilometrový úsek dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí. Policie vyzývá řidiče k ohleduplné jízdě a maximálnímu soustředění. Stavba byla uvedena do předčasného užívání a kolem dálnice se ještě pracuje. Ve čtvrtek mělo na dálnici dopravní nehodu auto řízené cizincem, kterého na ještě zavřenou D3 prý zavedlo navigační zařízení (GPS).

Foto: Mapy.cz

Otevíraný úsek na dálnici D3

Článek

Protože ještě není dokončená rekonstrukce obchvatu Tábora, není nově otevřený úsek pro vozidla s hmotností do 3,5 tuny do konce letošního roku zpoplatněn. Mýtné brány pro nákladní auta ale fungují.

Přesné náklady na výstavbu nového úseku D3, která započala v roce 2009, nejsou podle ministra dopravy Zbyňka Stanjury (ODS) ještě vyčísleny. S DPH bude stát přes 12 miliard korun. Zhruba devět miliard jsou uznatelné náklady, a zhruba 70 procent z nich by Česká republika, respektive investor a správce, kterým je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), měla získat z EU. Jak řekl ČTK při slavnostním zprovoznění, je to zatím nejnáročnější dopravní stavba v ČR dotovaná z Operačního programu Doprava v tomto plánovacím období 2007-2013.

Dálnice značně uleví obcím, jimiž procházela stávající silnice E55. Denně jimi projelo přes 20 000 aut. Nejvíce postiženou byla Planá nad Lužnicí. Předpokládá se, že více než polovina aut, které městem běžně projely, pojede po D3.

O bezpečnost se na D3 bude starat nové dálniční oddělení v Chotovinách, které se dovybavuje. Nedávné cvičení integrovaného záchranného systému podle hejtmana Jiřího Zimoly prokázalo určité nedostatky. Hasičů je málo a na některá místa se v časových termínech nedostanou s potřebnou vyprošťovací technikou.

D3 má ulevit vytíženému spojení mezi Českými Budějovicemi a Prahou. Problémem je, že nepokračuje k hlavnímu městu, dlouho se vybírala vhodná varianta vedení dálnice a napojení D3 na další dálnice. Nadále se posuzují variantní řešení ke zvolené stabilizované variantě. Hotová by měla být v roce 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám