Hlavní obsah

Jestli mě chcete vyslechnout, musíte za mnou do Monaka, vzkazuje policii Rittig

Právo, Josef Koukal

Karolína Babáková, obhájkyně Ivo Rittiga, zmiňovaného v souvislosti s probíhající protikorupční policejní akcí, při níž byla prohledána i jeho vila, řekla v neděli v rozhovoru pro Právo, že její klient je připraven podat policii vysvětlení. Ale protože v Česku nebude až do října, budou muset čeští policisté buď s výslechem počkat, nebo se za ním vydat do místa jeho bydliště, tedy do Monaka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ivo Rittig

Článek

Podle bývalých policistů a expertů je nyní na řadě obvinění, možná zatčení Romana Janouška a vašeho klienta Ivo Rittiga. Co si o tom myslíte, a byl už váš klient předvolán?

Že by můj klient měl být zatčen, mi připadá hodně zvláštní. Na tiskové konferenci ÚOOZ bezprostředně po prvním zásahu kriminalisté řekli, že zatkli všechny, které zatknout chtěli. Připadá mi divné, že by v době, když dělali prohlídku u pana Rittiga, ho zatknout nechtěli, a teď ano. Každopádně takovou informaci nemám. Od začátku, co aféra vypukla, jsem v kontaktu s ÚOOZ, nabídla jsem jim součinnost a kontaktní údaje na klienta, vzhledem k tomu, že žije v Monaku. Vyšetřovatelka mě vyzvala, abych nabídla nějaký termín pro podání vysvětlení klienta. To je ale jiný typ úkonu než nějaké zatýkání. Jsme ve fázi, kdy domlouvám s klientem nějaký termín.

Je tedy připraven na předvolání přijet do Česka?

On přijet nemusí. Může zůstat v místě svého trvalého bydliště v Monaku a výpověď podat prostřednictvím dožádání z české strany přes monackou policii. Takovému výslechu mohou být samozřejmě přítomni i čeští policisté.

To ale vypadá, jako by se zatčení skutečně obával.

Jsme v situaci, kdy lidé chodí do vazby za to, že sedí v dozorčích orgánech firem. Proto z naší strany existují pochybnosti o zákonnosti postupu orgánů činných v trestním řízení. V následujících dnech budou provedené úkony − ať už domovní prohlídky, nebo vzetí do vazby − napadány stížnostmi příslušných advokátů.

Výpověď tedy pan Rittig poskytne pouze v Monaku?

Zatím předvolán nebyl. Policii jsem sdělila, že se do České republiky chystá přijet v říjnu, bude spolupracovat a dostaví se k podání vysvětlení. Pokud ho budou chtít vyslechnout dřív, bylo by dobré zařídit to v Monaku.

Ivo Rittig, stejně jako Roman Janoušek, figuruje v příkazech k domovním prohlídkám jako podezřelý z ovlivňování veřejných zakázek. Kterých zakázek kterých podniků se podezření týká?

Z dokumentů, které mám já k dispozici, vyplývá, že je podezřelý z několika věcí. Za prvé z účasti na nějaké organizované skupině, v níž jsou namotáni i pan Janoušek a další osoby, zřejmě jeho spolupracovníci. Tato údajná organizovaná skupina měla ovlivňovat nějaké veřejné zakázky. Měl mít také nějaké nadstandardní vztahy s panem (Liborem) Grygárkem v tom smyslu, aby jejich činnost nebyla řádně šetřena. Ve vztahu k mému klientovi je v těch protokolech řešen jen jeden podnik, a to Lesy České republiky. Zde společnost Rittig a Partners jednu zakázku měla.

Mluvíte o sepsání etického kodexu za zhruba 1,7 miliónu korun?

Ano. To je zakázka, která byla za necelé dva milióny korun. Přijde mi zvláštní, že na jednom dokumentu se dozvím, že klient měl předražovat zakázky o desítky miliónů korun a přitom vyšetřovaná zakázka je malého rozsahu do dvou miliónů. Nic jiného tam není.

Můžete vyloučit, že by se v dokumentech vyskytovaly další podniky, například České dráhy, Ředitelství silnic a dálnic, ČEZ?

Nevím o tom, že by v zakázkách pro tyto podniky figuroval, nebo že by to někdo šetřil. Z dokumentů, které mám já, vyplývá, že jde dále o zakázky Povodí Vltavy, což směřuje zřejmě spíš k panu Janouškovi, a Lesy ČR, které zase směřují k panu Rittigovi. Plus společné ovlivňování pana Grygárka.

V Lesích České republiky se před zhruba pěti lety propíraly i IT zakázky, takže můžete vyloučit, že by se jednalo ještě o jiné zakázce pro Lesy?

To z materiálů nevyplývá.

Co policie hledala při domovní prohlídce v pražském domě vašeho klienta?

Šlo o poměrně rozsáhlý seznam, na kterém figurují i dost nesmyslné věci typu smlouvy mezi panem Grygárkem a Ivo Rittigem nebo smlouvy mezi panem Rittigem a paní Nagyovou. Větší smysl dávají další požadované dokumenty, typicky dokumenty k zakázce pro Lesy ČR.

Co si policisté odnesli?

Podle informací od klienta si neodnesli v podstatě nic z toho, co hledali. Nic, co by nějakým způsobem mohlo potvrdit jejich podezření.

Co tedy bylo v krabicích, které odnesli z Rittigovy vily?

Podle toho, co nám ukázali v protokolech, jde o nějaké nosiče dat, staré počítače, notebooky, cédéčka. Když se to dá do pytle s nápisem Policie ČR, vypadá to hrozivě, pak se ale třeba ukáže, že to byl nějaký soukromý počítač s fotkami a nic jiného.

Jak se znali Ivo Rittig s Liborem Grygárkem?

Pan Rittig nepopírá, že se znají. Popírá ale, že by on jakýmkoli způsobem ovlivňoval vyšetřování. Můj partner v kanceláři David Michal se s ním měl také stýkat. Nicméně pokud by se to zasadilo do nějakého časového rámce, policie by měla dojít k názoru, že nějaké ovlivňování není ani teoreticky možné. Období, kdy se vídali, spadá do doby, kdy Libor Grygárek ve funkci končil. Vlastimil Rampula byl koncem roku 2011 odvolán, prozatímní nástupce Stanislav Mečl se snažil odvolat i pana Grygárka a ten nastoupil dlouhodobou nemocenskou. V té době došlo k nějakému společenskému styku pana Grygárka s kolegou Michalem.

O jaké společenské styky šlo? Setkali se na golfu nebo v Obecním domě…

Nevím, kde se sešli. Například já jsem se s panem Grygárkem nikdy nesešla a osobně ho neznám. Kolega Michal mi řekl, že se s ním několikrát sešel při neformálního rozhovorech o situaci ve státním zastupitelství. To v té době řešila celá odborná veřejnost.

Jak se Ivo Rittig znal s Romanem Janouškem?

Pan Rittig zná pana Janouška podobně, jako ho zná celá Praha. On říká, že se znají společensky a vidí se zhruba jednou za rok.

Nesetkali se nikdy například v proslulém golfovém klubu v Berouně?

I to je možné, ale pan Rittig hraje golf spíš sporadicky a nevím, jestli zrovna v Berouně.

Měli spolu nějaké obchody?

Ne.

Jak se znal s Janou Nagyovou? Ta podle našich informací při výslechu prohlásila, že se opakovaně setkali v Kramářově vile, minimálně jednou pak i v domě Ivo Rittiga.

Asi tak, jak to paní Nagyová popisuje. I můj klient říká, že se znali a společensky vídali. Je pravda, že u něj byla, je pravda, že on chodil k ní.

Na počátku kauzy mělo stát dlouhodobé sledování pánů Rittiga a Janouška, pak teprve policie narazila na paní Nagyovou a obviněné poslance.

To není možné.

Ani jiné operativní sledování než formou odposlechů?

V dokumentech, které mám, zabírá celý dlouhý odstavec popis důvodu, proč vyšetřování začalo, co se vyšetřovalo a proč ta věc nemohla být dozorována přímo Vrchním státním zastupitelstvím v Praze a musela být přenesena na Moravu. Tím důvodem je, že z policejního vyšetřování pánů Rittiga a Janouška − a tady se tvářím překvapeně, že by to mělo být obou pánů dohromady − vyplynuly nějaké vazby na pražské státní zastupitelství. V průběhu dalšího vyšetřování vyplynula zjištění, která se týkají paní Nagyové, kauz bývalých poslanců, nezákonného sledování paní Nečasové. Mám za to, že tyhle věci jsou od původního vyšetřování hodně vzdálené. Osobně si myslím, že postupně odpadl důvod, proč by to nemohlo být dozorováno z Prahy. Mezi právníky kolují spekulace, proč se potom kauza držela pohromadě a zda přenesení do Olomouce není účelové.

O čem si Ivo Rittig s šéfkou kabinetu premiéra povídal?

Je lobbista, což má v České republice značně negativní hodnotící znaménko, ale on to nepopírá. Považuje se za lobbistu, za člověka s mnoha kontakty, a to i v rámci ODS. V době, kdy tu probíhala krize uvnitř této strany, není nic špatného na tom, že vedl nějaké soukromé rozhovory. Nevylučuji ani to, že mohl paní Nagyové zprostředkovávat nějaké postoje středočeských nebo moravských poslanců na téma, co oni chtějí či nechtějí podpořit a jaké mají politické postoje. Je možné, že se paní Nagyová ze zájmu stavila i u něj a názory si vyslechla. Na tom není nic trestného a nebudu vás přesvědčovat, že se nebavili o politice, ale o počasí. To ale ještě neznamená, že by domlouvali nějaké trafiky. On k tomu neměl ani žádný mandát a nebyl schopen to fyzicky zařídit.

Roman Janoušek se sám označuje za politického podnikatele. Jak by se označil Ivo Rittig?

Myslím, že by se označil za člověka s mnoha kontakty.

Co je v současné době hlavním předmětem jeho podnikání?

Má nějaké podnikatelské úspěchy z minulosti, o kterých se ví. (Obchody s luxusním oblečením z 90. let, pozn. red.) V současné době je to klasický monacký rentiér. Takových je tam plno. To neznamená, že by úplně opustil podnikání.

Jde o to, zda se jako podnikatel účastní veřejných zakázek, nebo je sjednává?

Určitě nesjednává veřejné zakázky, to ani nejde. Ve sféře českých veřejných zakázek se vůbec nepohybuje. Pokud ano, pak ve stylu, že se nějaké soutěže zcela legálně zúčastní. Viz etický kodex Lesů České republiky.

Ivo Rittigovi nezabavila policie žádné peníze ani zlato?

Ne. Ani při domovní prohlídce, ani při prohlídce kanceláří nebo bankovní schránky.

Smlouvy či zadávací dokumentace k veřejným zakázkám?

Ne.

Znáte nějaké přezdívky Ivo Rittiga?

Teď už ano.

Že by se mu říkalo například Spící nebo Sportovec?

Teď už je znám, samozřejmě z médií. Nevím, proč by se mu říkalo Sportovec, ale Spící, to je možné. Když mluví, tak přivírá oči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám