Hlavní obsah

Ministerstvo obrany muselo zastavit podezřelý tendr na tiskárny

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany muselo stopnout veřejnou zakázku na pronájem a servis počítačových tiskáren do svých kanceláří. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nyní ministerstvu zakázal uzavřít jakoukoliv smlouvu. Tendr vzbudil pochybnost, že je šitý na míru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

O podezření Právo informovalo v květnu. Nyní rozhodnutím úřadu zesílilo.

„Máme pochybnosti o souladu úkonů a postupů učiněných zadavatelem se zákonem,“ uvedla v předběžném opatření místopředsedkyně antimonopolního úřadu Eva Kubišová.

Podle ní nesmí být smlouva na plnění tendru „uzavřena dříve, než bude případ řádně prošetřen, případně než bude zjednána náprava“.

Vítěz tendru nebyl ještě vyhlášen. Důvodem pochybností jsou už samotné zadávací podmínky zveřejněné v březnu. Z nich vyplývá, že ministerstvo žádá, aby první výtisk od odeslání z počítače do tiskárny proběhl do pěti sekund.

„To je neměřitelné. Záleží na objemu dat, na parametrech sítě, na tiskovém jazyku, zda se tiskne přes USB či jinak,“ citoval úřad z námitek společnosti Xerox, která tvrdí, že pět vteřin slibuje pouze Konica Minolta.

Předmětem tendru „Optimalizace a centralizace tiskových služeb“ je pronájem standardních kancelářských tiskáren pro běžný provoz do tří ministerských úřadoven v Praze. Nejedná se o nějaká zařízení zvláštního určení.

Výslednou cenu si určí dodavatel?

Co se hodnoty zakázky týká, tak bude bez pochyby lukrativní, pouze se oficiálně neví, jak moc.

Ministerstvo totiž dělá, že netuší, kolik kusů tiskáren vlastně potřebuje a kolik by to tedy i se servisem mělo zhruba stát. K zakázce není zveřejněn finanční strop.

Kolik tiskáren obrana v Praze dostane, to má podle ministerstva určit (navrhnout) až vítěz tendru. „Až se vybere dodavatel, bude na základě jeho návrhu určeno, jaké druhy tiskových zařízení z jednotlivých kategorií a v jakém počtu budou vybrány,“ sdělilo Právu tiskové oddělení obrany.

To budí pochybnosti. Tabulková cena za pronájem jednoho zařízení může být klidně proti konkurenci nejnižší a na oko se tak může jednat o nejlepší variantu, jenže o výsledné sumě pak rozhodne celkový počet tiskáren, navržený ale až vítězným dodavatelem.

Jinými slovy by to byla zakázka snů, kdyby dodavatelská firma mohla odběrateli (ministerstvu) nadiktovat, kolik je toho potřeba.

Dodavatel bude mít samozřejmě zájem ministerstvu pronajmout co nejvíce zařízení, aby pak mohl kasírovat za servis. Na tom se hlavně vydělává.

Finanční limit lze vymezit snadno

Obvyklou praxí je, že rámcově si ten, kdo něco poptává, nejprve stanoví, kolik toho přibližně potřebuje. I úředníci Národního úřadu pro vyzbrojování ministerstva obrany, kteří zakázku na tiskárny připravují, si mohou snadno zjistit, kolik má ministerstvo zaměstnanců, kolik toho za měsíc vytisknou a kolik pronájem se servisem běžných tiskáren zhruba stojí.

Tápou-li, mohou si nechat poradit od firmy zaměřené na informační technologie, ale nezávislé na potenciálních dodavatelích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám