Hlavní obsah

Konstrukce žalobce připomíná třídní nenávist, řekl Kalousek po výslechu

• Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

K výslechu v kauze kolem bývalé spolupracovnice končícího premiéra Petra Nečase Jany Nagyové byl ve čtvrtek předvolán i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Po několikahodinovém výslechu zkritizoval státního zástupce.

Ministr financí Miroslav Kalousek po výpovědi na policiiVideo: Novinky

 
Článek

"Stále jsem doufal, že jsou ti lidé obvinění z ničeho jiného, než že se rozhodli pracovat. Kdyby řešili svoji situací tím, že by odešli na pracovní úřad a pobírali by sociální dávky na úkor daňových poplatníků, byli by to bezúhonní občané. Protože se rozhodli pracovat a dokonce za tu práci pobírat stejný plat jako jejich kolegové na jiných srovnatelných pozicích, tak sedí ve vězení jako zločinci, zatímco pánové Janoušek a Rittig brázdí na jachtě Jadran," řekl novinářům po výpovědi na policii Kalousek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek po výslechu na služebně ÚOOZ v Praze, kde vypovídal 20. června 2013 jako svědek.

„Kdyby to nebylo tak vážné, tak si myslím, že jsem v nějaké absurdní komedii. Konstrukce pana státního zástupce podle mého názoru připomíná mnohem víc třídní nenávist než právní názor," dodal Kalousek.

Nešlo o výměnný obchod

Během výslechu ministr financí odmítl, že by Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa dostali funkce v polostátních firmách v rámci výměnného obchodu. Koalice podle něj nejprve vedla jednání o schválení takzvaného balíčku, jehož byl Kalousek předkladatelem, a teprve poté, v době, kdy již trojice neseděla ve Sněmovně, nabídl uplatnění Šnajdrovi a Fuksovi.

„Když se na trhu práce objevili dva takto kvalifikovaní kandidáti, tak je přijal. A protože odbornou kvalifikaci u Tluchoře žádnou neměl, tak mu nic nenabídl,“ popsal čtvrteční výpověď Kalouska Právu Tluchořův obhájce Marek Nespala.

„Jmenování do funkcí mohl vykonat jedině ministr financí, po právní stránce jediný akcionář (za stát),“ vysvětlil Nespala.

Šlo o klasická politická jednání

Šnajdr a Fuksa usedli po opuštění mandátů ve statutárních orgánech Čepra a Českého aeroholdingu. O Tluchořovi se spekulovalo v souvislosti s ČEZ, nakonec do něj však nenastoupil.

„Popsal (Kalousek) rozsáhlá mnohadenní jednání, kdy se hádali o jednotlivých složkách balíčku, na té či oné dani, ale ta situace, kdy šlo o obsazení míst v aeroholdingu a Čepru, nastala až poté,“ uvedl Nespala s tím, že Kalouskova výpověď potvrzuje i verzi obhajoby. Ta od začátku tvrdí, že o balíčku poslanci jednali ještě pod imunitou, zatímco funkce obsadili až poté na základě jmenování.

Kalousek prý potvrdil, že všechna jednání probíhala na půdě Poslanecké sněmovny, což podle Nespaly podtrhuje, že šlo o klasická politická jednání a poslanci jednali v rámci výkonu mandátu. „Teprve když byla ukončena, tak následně – protože on věděl, že položili mandát – oslovil dva odborníky, kteří se ocitli na trhu práce. Byl rád, že to přijali,“ dodal Nespala.

Reklama

Související články

Nečas: Nebojím se, že si pro mě přijdou

Premiér v demisi Petr Nečas (ODS) se odmítá vyjadřovat k tomu, jak se zachová, pokud policie požádá Sněmovnu o jeho vydání k trestnímu stíhání. S úsměvem...

Fuksa podal stížnost proti umístění do vazby

Bývalý poslanec ODS Ivan Fuksa podal prostřednictvím svého advokáta Tomáše Gřivny stížnost proti umístění do vazby. Fuksa je podezřelý, že se vzdal mandátu za...

Výběr článků

Načítám