Hlavní obsah

Nečas: Nebojím se, že si pro mě přijdou

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér v demisi Petr Nečas (ODS) se odmítá vyjadřovat k tomu, jak se zachová, pokud policie požádá Sněmovnu o jeho vydání k trestnímu stíhání. S úsměvem reagoval na otázku novinářů, zda se nebojí, že si pro něho také přijdou: „Já se nebojím,“ prohlásil Nečas v úterý v kuloárech Sněmovny před novináři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odstupující premiér Petr Nečas.

Článek

Nečas zopakoval svou argumentaci z pátečního jednání Sněmovny. Je přesvědčen, že k žádnému úplatku nedošlo. „Je to bizarní právní konstrukce, která likviduje politiku v České republice,“ uvedl.

Podle něj je zde kriminalizováno „běžné vyvažování vnitrostranických zájmů, pokus o nalezení kompromisního řešení v rámci vnitrostranické a vnitrokoaliční situace“.

”Považuji to za věc, kdy skutečně dochází ke kriminalizaci někomu nevonících politických postupů, a kdyby se to takhle skutečně udělalo, že toto má být kriminální čin, tak je to na zavření celé politické reprezentace,“ prohlásil Nečas.

„Zcela zjevně jsem se zřejmě dopustil korupčního jednání, jak jsem řekl již v pátek ve Sněmovně, že za to, že abych mohl být premiér, udělal jsem ministrem financí pana Kalouska a ministrem zahraničí pana Schwarzenberga. Jsem korupčník,“ poznamenal ironicky.

Jak dodal, přepisy jednání, při kterých se měl dopustit trestného činu tím, že se podílel na uplácení tří bývalých rebelů ODS, neviděl.

Nevonné jednání neznamená ještě trestný čin

„Někomu to nemusí vonět, vypadá to nelibě, ale nevonné jednání ještě neznamená, že to jednání je v rozporu se zákony. Pravděpodobně ti účastníci jednání mluví spíše o dopadech na veřejné mínění. Nikoho ani nenapadlo, že to, co vypadá jako ne příliš líbivá věc, je ve skutečnosti údajně kriminální čin,“ uvedl Nečas.

Nečas nepřipustil, že by zmíněné jednání bylo v rozporu se slibem poslance.

„Proboha živého, poslanec má právo rezignovat na svůj mandát. Když nesouhlasím s něčím, tak rezignuji na svou funkci. To je standardní politická procedura u nás, kdekoli jinde,“ je přesvědčen Nečas.

Jak dodal, „rezignace poslance vyslovená při jednání Sněmovny, tedy na půdě Sněmovny, nemůže být kriminalizována“. „To je projev učiněný ve Sněmovně, nemůže být sám o sobě trestným činem,“ uzavřel Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám