Hlavní obsah

Prestiž vojenského zpravodajství utrpěla, ale je plně funkční, shodli se poslanci

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fungování vojenské špionáže není aférou kolem Jany Nagyové dotčeno. Shodla se na tom v úterý sněmovní komise pro kontrolu vojenského zpravodajství poté, co vyslechla ministra obrany Vlastimila Picka a zastupujícího šéfa zpravodajství Rostislava Pilce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Vlastimil Picek

Článek

„V případě nezákonného sledování osob vojenským zpravodajstvím v letech 2012 až 2013 došlo k selhání jednotlivce,“ přečetla usnesení komise poslankyně ODS  Ivana Řápková.

Podle poslanců selhal šéf vojenského zpravodajství Milan Kovanda a jeho podřízený Jan Pohůnek, který měl údajně provádět sledování ženy premiéra Petra Nečase.

Zpravodajci fungují

Řápková dodala, že mohou konstatovat, že je „zcela vyloučeno narušení rozvědné a kontrarozvědné činnosti vojenského zpravodajství“.

„Jinými slovy žádné nebezpečné informace nemohly uniknout, a co proběhlo, proběhlo mimo rozvědné a kontrarozvědné složky,“ podotkl člen komise Jan Kubata (TOP 09).

Podle poslance Antonína Sedi (ČSSD) je možné, že utrpěla prestiž zpravodajské služby, ale funguje beze změny. „Ministr obrany i pověřený generál nám deklarovali, že spolupracující orgány v rámci vojenského zpravodajství byly dopředu informovány o tom, co se událo. Prestiž mohla být poškozena, ale sdílení informací nikoli,“ uvedl Seďa.

Zákon je třeba změnit, shodují se poslanci

Poslanci se také shodli na tom, že je potřeba změnit zákon o vojenském zpravodajství tak, aby byla možná větší vnitřní kontrola činnosti špiónů, která očividně selhala.

„Je zapotřebí najít hlídače, který bude hlídat hlídače,“ poznamenal předseda branného výboru Jan Vidím (ODS), který je zároveň členem komise. Podle něj sněmovní komise na hlídání zpravodajství nedostačuje a nový kontrolor by měl vzniknout na ministerstvu obrany. „Vnitřní kontrola nezafungovala. Je potřeba udělat změna, aby se mohlo do vnitřní kontroly nahlédnout zvenčí,“ uvedl Vidím.

Reklama

Výběr článků

Načítám