Hlavní obsah

Zatímco Nečas bude ve Varšavě, TOP 09 se sejde s ČSSD

Premiér Petr Nečas (ODS) se chystá v neděli na summit zemí visegrádské čtyřky do Varšavy, v téže době se podle informací Práva chystají zástupci koaliční TOP 09 sejít s opozičními sociálními demokraty. Tématem jednání má být další postup v situaci vyhrocené kauzou kolem šéfky Nečasovy kanceláře Jany Nagyové. TOP 09 zatím deklaruje, že za premiérem stojí, ČSSD už iniciovala hlasování o nedůvěře vládě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg diskutuje ve Sněmovně s místopředsedou ČSSD Lubomírem Zaorálkem.

Článek

Nečas se podle informací Práva summitu V4 ve Varšavě v neděli zúčastní, přestože se spekulovalo, zda cestu kvůli napjaté situace na domácí politické scéně nezruší. Má se sejít mimo jiné s japonským premiérem Šinzó Abem.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga není nynější situace dostatečným důvodem k pádu vlády. Místopředseda strany Miroslav Kalousek podmínil její pokračování tím, že se Nečas zbaví všech spolupracovníků, kteří byli v kauze obviněni. Řeč je v tomto případě hlavně o Janě Nagyové, vrchní ředitelce kanceláře premiéra, která podle policie figuruje jako pojítko mezi třemi kauzami, které vedly Útvar pro odhalování organizovaného zločinu ke čtvrtečnímu masivnímu zatýkání (viz sloupek).

Podpora Nečasovi v koalici slábne

Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák ovšem v pátek večer v České televizi prohlásil, že z přesvědčení, že premiér mluví pravdu, slevil. "Jestliže jsem odpoledne hovořil o své víře, že pan premiér nám říká pravdu, tak poté, kdy se člověk seznamuje s neoficiálními dokumenty, to musím říkat trochu s roztřeseným hlasem," řekl Polčák a upozornil na citaci odposlechu v policejním spisu, kterou měla pronést Nagyová v telefonátu s Nečasem: "Pan generál již dostal, aby tam někde nepostávali s taxíkem…", která podle něj naznačuje, že premiér věděl o tom, že Vojenské zpravodajství sledovalo jeho manželku. Od Nečase očekává mnohem aktivnější přístup k obhajobě.

Také šéfka další koaliční strany LIDEM Karolína Peake se v pátek večer vyjádřila kriticky, neslyšela prý od Nečase zatím nic, co by vysvětlilo či ospravedlnilo, že Nagyová využívala tajnou službu k soukromým účelům. Na informované rozhodnutí je ale podle ní čas minimálně přes víkend.

Opoziční ČSSD i KSČM požadují Nečasovo odstoupení. Sociální demokraté už také vyvolali hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, jejich předseda Bohuslav Sobotka po téměř dvouhodinovém jednání s prezidentem Zemanem zopakoval, že kabinet by měl odstoupit a otevřít tak cestu k předčasným volbám.

JEDNA RAZIE, TŘI KAUZY

Razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu předcházelo několikaměsíční vyšetřování, které svedlo dohromady tři různé kauzy, jejichž společným jmenovatelem je jedna z aktérek - vrchní ředitelka kanceláře premiéra Jana Nagyová.

KAUZA 1 - Grygárek, Janoušek, Rittig

Na začátku nynějšího zemětřesení stálo podezření, že tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

KAUZA 2 - Tluchoř, Fuksa, Šnajdr

Odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška vedly k rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně Nagyové, která s nimi měla být v kontaktu.

Detektivové došli k závěru, že prostřednictvím Nagyové Nečas nabídl lukrativní posty v polostátních firmách třem poslancům ODS výměnou za to, že složí mandáty a neshodí vládu při schvalování daňového balíčku. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ze Sněmovny odešli, dva z nich pak získali vysoké posty, policie je obvinila kvůli korupci.

KAUZA 3 - Páleník, Kovanda

Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandy sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám