Hlavní obsah

Do Nových Kopist teče další voda z Ohře, proud měl 80 centimetrů

– Terezín

Do Nových Kopist u Terezína teče další voda z Ohře, kterou nestačí pobrat Labe. Středem vsi tekl proud vody o výšce 80 cm, zasahuje deset jednotek hasičů, které vodu odčerpávají. Informoval o tom mluvčí severočeských hasičů Lukáš Marvan.

Foto: David W Cerny, Reuters

Voda ve Velkých Kopistech

Článek

Podle starostky Terezína, pod jehož radnici Kopisty spadají, však situace v obci vyhrocená není. "Pokud vím, voda v Ohři už nestoupá, situace se tam zklidňuje," řekla starostka Růžena Čechová. Podle jejích slov jsou na místě i tři psychologové, kteří s místními mluví.

Čechová ale potvrdila, že v obci je problém s odčerpáváním vody, která sem přitekla z rozvodněné Ohře. "Bude to složité, protože je tam jílové podloží a voda se nevsakuje," vysvětlila. Dodala, že nyní je v Nových Kopistech zapojené jedno velké čerpadlo, během pátku by sem mělo být nasazeno šest menších. Popsala, že hasiči chtějí hadice na odčerpávání natáhnout dál, aby se voda do obce nevracela.

Při povodni v roce 2002 byla celá obec zatopena labskou vodou, trvalo tři týdny, než se ji odtud podařilo dostat. Nyní je tu zatopeno méně než 20 domů, situace není tak dramatická jako před 11 lety.

Voda se do Nových Kopist dostala v noci na čtvrtek, když tu povolila improvizovaná hráz z navezené hlíny. Ve vsi žije zhruba 400 lidí, asi čtvrtina z nich neuposlechla výzvu k evakuaci a zůstala zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám