Hlavní obsah

Za střelbu na Klause padla podmínka

Liberec
Aktualizováno

Okresní soud Pavla Vondrouše, který loni v Chrastavě na Liberecku vystřelil na Václava Klause z airsoftové pistole, uznal vinným. Soud vyhověl návrhu státního zástupce a Vondroušovi udělil podmíněný trest v době trvání 6 měsíců s odkladem jednoho roku.

Pavel Vondrouš k rozsudku souduVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

Soud se přiklonil k původní kvalifikaci z přípravného řízení a čin překvalifikoval na výtržnictví. Státní zástupce, podle kterého se jednalo o násilí proti úřední osobě s trestní sazbou trest od šesti měsíců do šesti let vězení, si ponechal lhůtu na odvolání.

„Dospěli jsme k závěru, že jednání obžalovaného nenaplnilo znaky žalovaného zločinu. Jednání pachatele musí být vedeno s úmyslem působit na výkon pravomoci úřední osoby. Musí sledovat, aby ji úřední osoba dále nevykonávala, nebo ji změnila,“ řekl předseda senátu Okresního soudu v Liberci Lukáš Korpas s tím, že toto se neprokázalo.

BEZ KOMENTÁŘE: Pavel Vondrouš u souduVideo: Jaroslav Švehla, Právo

„Počítal jsem s tím, že to bude horší. Byl jsem velice překvapen,“ reagoval na rozsudek spokojený Vondrouš. Po poradě s obhájcem se ještě v soudní síni vzdal lhůty na odvolání.

Obhajoba nepřesvědčila soudní senát, který nepřipustil návrhy svědeckých výpovědí poškozeného Václava Klause, členů Klausovy prezidentovy ochranky a šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta.

Vondrouš: Přemýšlel jsem dva týdny

Vondrouš přiznal, že čin začal připravovat ihned poté, co se dozvěděl, že by Klaus měl navštívit Chrastavu. Bývalého prezidenta si nevybral cíleně, ale považoval ho podle svých slov za jednoho z představitelů dnešního špatného stavu země. Dodal, že kdyby v Chrastavě byl Miroslav Kalousek, tak by vystřelil na něho.

„Asi dva týdny jsem přemýšlel, jakým způsobem poukázat na současnou špatnou situaci u nás, a že nelze takto pokračovat,“ řekl s tím, že airsoftovou pistoli považoval za bezpečnou zbraň, která neublíží.

Po zakoupení pistole trénoval v lese, aby náhodou netrefil někoho jiného. „Nevěděl jsem, zda budu moci nějakým bezpečným způsobem svůj protest vykonat, aby ochranka neměla čas na reakce a nikomu se nic nestalo,“ řekl. Využil toho, že byl v davu sympatizantů bývalého prezidenta.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Pavel Vondrouš u soudu

Vondroušův obhájce Jiří Vyvadil se snažil rozporovat obžalobu, podle které jeho klient zaútočil na prezidenta pro výkon jeho pravomocí. „Střílel jste na něj, protože nepodepsal Lisabonskou smlouvu? Euroval? Nebo jmenoval nebo nejmenoval některé ústavní soudce?“ ptal se Vondrouše jeho obhájce, na všechny otázky obžalovaný odpověděl ne.

Před soudem pak vypovídala svědkyně Alena Vránová. V osudnou chvíli stála v davu v těsné blízkosti Klause. Vondrouš vytáhl airsoftovou pistoli a střílel přes její rameno. „Hlavou se mi honily myšlenky, proč pan prezident neřve bolestí, proč nepadá k zemi a kde je ochranka,“ vzpomíná na incident seniorka, která je přesvědčená, že kdyby ochranka konala, co měla, došlo by k velké katastrofě. Nebylo prý vidět, kdo přesně střílí. „Všechno se ve mně pak vzepřelo. Řekla jsem mu, ty hajzle, koukej mazat, než ti jednu ubalím,“ popsala svou reakci.

U soudu vypovídali i další dva svědci střelby. Jeden z nich, Václav Krček, Vondrouše krátce po činu dokonce zadržel. „Držel jsem ho minimálně dvě minuty, možná déle. Pro pana obžalovaného si ale nikdo nepřišel, tak patrně ochranka vyhodnotila situaci jako ne zcela závažnou,“ vypověděl Krček. "Na druhou stranu, zaplaťpánbůh, že to takto vyhodnotili. Kdyby někdo z ochranky vytáhl střelnou zbraň a vystřelil po obžalovaném, tak zabije další čtyři lidi za ním,“ myslí si Krček.

Všichni také shodně popsali, jak Klaus zareagoval. "Koukl na ruku a podíval se trochu zle, asi taky nevěřil svým očím," řekl další ze svědků Jaroslav Musil.

Za násilí proti úřední osobě hrozí Pavlu Vondroušovi vězení v délce od šesti měsíců do šesti let.

Podle obžaloby vystřelil šestadvacetiletý muž na prezidenta při otevírání nového mostu. Prezident procházel davem lidí, v němž byl i Vondrouš. Útočník na Klause zblízka sedmkrát vypálil z airsoftové pistole a čtyřikrát ho zasáhl.

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

Tehdejší prezident podle žalobce utrpěl zhmožděniny kůže s mírným otokem. Vondrouš po útoku z místa odešel, aniž prezidentova ochranka zasáhla.

Kvůli incidentu v Chrastavě rezignoval ředitel hradní ochranky Jiří Sklenka a krajský státní zástupce začal dva členy policejní ochranné služby stíhat za porušení povinnosti strážní služby. Klaus ale jejich stíhání zastavil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám