Hlavní obsah

Pražská zoo má první povodňové mládě, narodilo se mládě kotula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská zoologická zahrada má první „povodňový” přírůstek. Je jím mládě kotula, řekl ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek. Zoologická zahrada bohužel při povodni přišla o dvě čejky a králíky.

Foto: Profimedia.cz

Kotul veverovitý

Článek

„„

„Pozitivní zprávou je, že máme první takzvaně povodňové mládě, kotula Plaváčka,“ řekl ČTK Bobek. Kotulové jsou opice z čeledi malpovitých, které žijí v Jižní Americe. Obývají hustší pralesy a lesy v okolí řek.

Evakuace zvířat do horní části zahrady, která byla v ohrožení velkou vodou, začala v neděli kolem 14. hod. Vyklizen byl třeba celý pavilón velkých kočkovitých šelem, velká zvířata musela být uspána a odnesena, evakuováni byli i lachtani. Gorily jsou schované v protipovodňové věži a chovatelé je jezdí krmit ve člunu.

Podle velmi předběžného odhadu by se škody v zoo mohly vyšplhat na 160 miliónů korun, uvedl odpoledne Bobek. V roce 2002 dosáhly škody v zoo 232 miliónů korun. Zahradu chce její vedení otevřít návštěvníkům co nejdříve. Zoo také zřídila vlastní povodňové konto, příspěvky mohou lidé posílat na účet 3070207/0100.

Zoologickou zahradu chrání od řeky protipovodňový val. Výstavbu protipovodňových zábran, které jsou například v centru Prahy, město při budování zábran zamítlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám