Hlavní obsah

Lesníci nedoporučují vstupovat do podmáčených lesů

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lesníci varují před nebezpečím pádu stromů v podmáčených lesích a nedoporučují veřejnosti, aby do nich vstupovala. Zejména za větrného počasí.

Foto: David Taneček, ČTK

Rozvodněné Labe zaplavilo 2. června silnici v obci Debrné na Trutnovsku.

Článek

„Stromy mohou mít sníženou stabilitu vinou několikadenních dlouhotrvajících dešťů,“ vysvětlil Michal Gaube, ekonomický ředitel Lesů České republiky.

Lesníci rovněž monitorují škody, které povodeň napáchala. Zatím nejvíc jsou poškozené lesy v Jihočeském kraji. „Na jihu Čech registrujeme nejvyšší hladiny na vodních tocích na Táborsku a Milevsku.

Královéhradeckém kraji je situace nejvypjatější v Podkrkonoší a na Jičínsku. Ve zvýšené míře také monitorujeme stavy vodních toků v povodí Ohře,“ dodal Gaube s tím, že lesníci jsou v oblastech povodí Vltavy a Labe v terénu už od nedělního rána.

Nejhůř zasažené oblasti jsou navíc posíleny o zaměstnance z regionálních pracovišť mimo postižené lokality. „V místech, kde to podmínky dovolují, nasazujeme těžkou techniku, abychom odstranili překážky z koryt toků. Řada lokalit je do opadu vody ale zcela nedostupná,“ zdůraznil Michal Gaube.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám