Hlavní obsah

Naprší až 70 milimetrů, upřesnili meteorologové výstrahu

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, rap

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek aktualizoval výstrahu před vydatnými srážkami a hrozícími vzestupy hladin řek. Varování před vzestupy hladin je aktuální, vydatné a trvalé srážky přijdou v sobotu. Varování platí pro všechny české kraje vyjma Pardubického a Prahy.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR od pátečního rána do odpoledneVideo: ČHMÚ

 
Článek

"V Čechách bude zataženo s deštěm, zejména v západní polovině Čech bude déšť trvalý a vydatný. Od sobotního do nedělního rána se předpokládají srážky od 15 do 40 milimetrů, na horách ojediněle až 70 milimetrů," varovali meteorologové.

Svou výstrahu doplnili rovněž o informace o nebezpečí rozvodnění řek.

"Podle předpokladů se nejvíc zvednou hladiny na tocích odvodňujících severní pohraniční hory, kde nelze vyloučit dosažení 2. stupně povodňové aktivity (SPA). Vzestupy s dosažením nižších SPA je možno očekávat i na přítocích horního Labe, horní Vltavy a Berounky," uvádí výstraha.

Na některých tocích zejména na západě a severu Čech byly stupně povodňové aktivity  dosaženy již v pátek. [celá zpráva]

Téměř nepřetržitý déšť panuje v pátek ve středních Čechách. Řeky se tady drží ve svých korytech, ale průtoky a hladiny stoupají. Extrémní srážky zaznamenali meteorologové na Příbramsku, kde například v povodí Červeného potoka napadlo za 24 hodin téměř 37 milimetrů srážek. Na pozoru se mají také vodohospodáři kolem Berounky, ve Zbečně dosáhla 1. povodňového stupně, ale nikdo tím není ohrožen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám