Hlavní obsah

Cesta do Ruska otevřela českým firmám dveře na tamní trh, zhodnotil Nečas

Čtyřdenní cesta českého premiéra Petra Nečase po Rusku podle jeho slov splnila svůj cíl a otevřela českým firmám a investorům dveře na ruský trh. Premiér to prohlásil ve středu na závěr své návštěvy v Jekatěrinburgu. Premiéra, který navštívil také Moskvu, Soči a Petrohrad, doprovázel ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a zhruba 80 českých podnikatelů.

Foto: Michal Švec, Právo

Premiér Petr Nečas při prohlídce Chrámu na krvi v Jekatěrinburgu.

Článek

"Považuji jednoznačně za splněné cíle, s kterými jsme přijeli - tedy rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskou federací v podobě otevření dveří českým firmám a investorům na ruský trh, a to i na trh mimo hlavní město Moskvu," řekl Nečas.

Dodal, že například jednání s jeho ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem naznačilo, že ruská strana má zájem o vzájemně výhodnou ekonomickou spolupráci.

Foto: Michal Švec, Právo

Premiér Petr Nečas uctil památku československých legionářů na Michajlovském hřbitově v Jekatěrinburgu.

České podniky v Petrohradu a Jekatěrinburgu uzavřely dohody za miliardy korun, které se týkají především dodávek v oblasti energetiky a strojírenství.

Setkal se se zástupci nevládních organizací

Nečas jednal ve středu se zástupci Sverdlovské oblasti. U památníku na místním hřbitově uctil památku československých legionářů, kteří v Rusku padli za první světové války. Prohlédl si také známý Chrám na krvi, který byl vybudován na místě vyvraždění carské rodiny.

Foto: Michal Švec, Právo

Premiér Petr Nečas při prohlídce Chrámu na krvi v Jekatěrinburgu.

Premiér se také setkal se zástupci nevládních organizací. Podle ředitelky organizace Občanská výpomoc Světlany Gannuškinové tím Nečas projevil solidaritu s ruskou občanskou společností. "Několikrát bylo panem premiérem řečeno, že česká vláda chápe, co se děje v Ruské federaci, a chce nám vyjádřit podporu a pomoci," uvedla Gannuškinová.

Teprve nedávno přitom poslankyně ČSSD Vladimíra Lesenská v Rusku označila některé neziskové organizace za hrozbu, čímž si vysloužila ostrou kritiku. Například poslankyně ODS Lenka Kohoutová ji přirovnala k někdejšímu generálnímu tajemníkovi KSČ Milouši Jakešovi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám