Hlavní obsah

Ostrava pomůže Baníku, musela ale kvůli tomu opakovaně hlasovat

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Denisa Telaříková, Pavel Karban

Ostravská radnice v pondělí rozhodla o odkupu stadiónu fotbalového Baníku za 115 miliónů korun. Při prvním hlasování sice radní odkup odmítli, vzápětí po zveřejnění výsledků hlasování, z nichž plynulo, že prvoligový fotbal by ve městě skončil, ale sdělili, že se hlasování bude kvůli nesrovnalostem opakovat. Napodruhé dopadlo hlasování opačně a zastupitelé rozhodli, že město Baníku pomůže.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Dluhy klubu přesahují 170 miliónů korun. Bez této pomoci by klub nezískal prvoligovou licenci a skončil v insolvenci.

Pro hlasovalo 29 zastupitelů, proti pomoci Baníku bylo 12 zastupitelů, hlasování se zdrželo sedm. Sedm zastupitelů se z pondělního jednání omluvilo.

Na zastupitelstvu vystoupil také majitel fotbalového klubu Petr Šafarčík, který připomněl, že před rokem byl Baník v ještě horší finanční situaci než loni. „Musíme prodat svůj majetek, abychom nemuseli na sebe vyhlásit insolvenci. Jiné východisko není. Nabízíme městu pozemky v jedné z nejatraktivnějších částí Ostravy. Je jen tedy na městě, jak s nimi naloží. Klub by se vyhnul krachu,“ promlouval k zastupitelům Šafarčík.

„Sociální demokracie je v otázce Baníku nejvíce nejednotná,“ přiznal před hlasováním Právu primátor města Petr Kajnar (ČSSD). „Baník je něco jako tradice. Fotbal je světový sport číslo 1, je to kulturně-sportovní fenomén, takhle ho odříznout by byla chyba,“ myslí si primátor.

Odmítl přitom výtky, že odkupem nemovitostí za 115 miliónů město pomůže soukromému subjektu. „Ročně dáváme půl miliardy na sport, všechno jsou to de facto soukromé subjekty,“ prohlásil a dodal, že když byl v kritické finanční situaci extraligový hokej, město mu také pomohlo.

Mladý poslanec nemá zkušenosti, tvrdí primátor

To, že je proti odkupu pozemků a tribun i vedení ostravské ČSSD, Kajnara netrápí.

„Okresní výkonný výbor vede Adam Rykala a nemyslím si, že si uvědomuje, o čem rozhodoval. Nemá ještě ty zkušenosti,“ řekl na adresu okresního šéfa strany a poslance.

Peníze chybějí jinde, míní Rykala

Rykalu primátorovy výroky překvapily. „Tohle nikdy neřekl na zasedání okresního výboru ani mně osobně. Navíc je podivné, že stejný okresní výbor v prosinci požádal, aby mu pomohl zastavit přípravy velkých investičních akcí v Ostravě. Tehdy si nemyslel, že nejsme kompetentní,“ divil se šéf ostravské ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám