Hlavní obsah

Pokud Ostrava Baníku nepomůže, klub skončí v insolvenci

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Jestliže ostravští zastupitelé na svém pondělním mimořádném jednání rozhodnou, že finančně nepomůžou zadluženému Baníku, tak fotbalový klub skončí v likvidaci. Bude muset totiž na sebe podat návrh na insolvenci. Médiím to ve středu řekl ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD). Tuto informaci potvrdila také mluvčí Baníku Ostrava Eva Šimčíková.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Fanoušci Baníku

Článek

„Pokud to v pondělí dopadne tak, že město neodkoupí nemovitosti na Bazalech, kde hráči hrají, tak dozorčí rada vyzve představenstvo, aby okamžitě připravilo veškeré podklady pro vypracování insolvenčního návrhu,“ upřesnila Šimčíková.

Ve hře je tedy záchrana fotbalového klubu, či jeho definitivní zánik. Ovšem výsledek pondělního hlasování zastupitelů je stále ve hvězdách. Mezi představiteli města Ostravy totiž panují neshody. A to nejen mezi opozicí a koalicí, ale i mezi samotnými koaličními zastupiteli z řad sociální demokracie. Podle některých členů klubu ČSSD se z rozhodnutí o dalším osudu Baníku stal předvolební boj o primátorské křeslo.

Rozhodnou komunisté

„Jsou zastupitelé, kteří rozumí tomu, že město by mělo mít fotbalový klub. Jsou druzí zastupitelé, kteří zase říkají, že to je jenom pár hlasitých fanoušků, kvůli kterým by město nemělo vydávat takové peníze. Klub sociálních demokratů je rozdělený. Zřejmě rozhodnou hlasy komunistů,“ zhodnotil situaci ostravský primátor a upozornil na to, že vedení města se dohodlo na tom, že dá přednost odkupu nemovitostí na Bazalech před akciemi zadlužené společnosti. Fotbalový areál byl soudním znalcem ohodnocen na zhruba 115 miliónů korun.

„Kupní smlouva by město nezavazovala k opravě stadiónu. Provozní náklady, které jsou kolem 25 miliónů korun ročně, by i dál hradil Baník. Ten by městu i platil roční nájemné,“ vysvětloval Kajnar s tím, že město kromě fotbalu podporuje i další sporty jako hokej, volejbal či basketbal. „Areál na Bazalech leží ve velmi lukrativní části Ostravy. Dovedu si představit, že by zde vznikla i nová zástavba,“ podotkl ještě primátor.

Konečné slovo však budou mít v pondělí dopoledne zastupitelé. Jednat budou pouhý den před tím, než Baníku vyprší termín odvolání k udělení licence. Tu jako jediný z účastníků první ligy totiž stále nedostal. Hlavním důvodem neudělení licence jsou vysoké dluhy fotbalového klubu, které jsou odhadovány kolem 170 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám