Hlavní obsah

Zeman: Komárkova smrt je jednou z nejsmutnějších zpráv, které mě zasáhly

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Velikou lítost nad čtvrtečním úmrtím čestného předsedy ČSSD Valtra Komárka vyjádřil prezident Miloš Zeman, který Komárka dva dny předtím navštívil v nemocnici. Uvedl, že zpráva o jeho skonu patří mezi ty nejsmutnější, které jej v životě zasáhly.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Vzpomínám si na předposlední setkání s Valtrem Komárkem při příležitosti jeho návštěvy sjezdu Strany práv občanů - zemanovci. Tehdy ještě sršel svým neopakovatelným životním optimismem a nikdo by neočekával, že se dočkáme jedné z nejsmutnějších zpráv, která mě v mém životě zasáhla,“ prohlásil Zeman.

Připomněl také, že se s Komárkem viděl v úterý v nemocnici, kde už ale podle Zemanových slov bylo znát, že umírá.

„Obdivoval jsem jeho smysl pro humor, jeho laskavost, jeho soucit s názorovými oponenty, kterým s úsměvem vysvětloval své argumenty. Myslím si, že odešla jedna z nejvýraznějších postav polistopadové české politické scény, a že tuto postavu v období rozjitřeného předvolebního politického boje budeme dlouho postrádat,“ uvedl Zeman v kondolenci.

Komárka ocenil i Nečas

Svou lítost nad smrtí Komárka vyjádřil také premiér Petr Nečas (ODS). "Pana Valtra Komárka mám v paměti jako osobnost, která výrazně přispěla k pádu komunistického režimu v Československu a v následujících letech se velkou měrou podílela na budování naší mladé demokracie. Již v této době jsme zastávali v mnoha ohledech velmi odlišné názory, vždy jsem si jej ale vážil jako vzdělaného, šarmantního a zároveň velice skromného člověka," uvedl.

Komárek podlehl dlouhodobé nemoci, kvůli které byl hospitalizován zhruba od začátku května v nemocnici Na Homolce. Bylo mu 82 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám