Hlavní obsah

Jak nebýt pytlem blech, řeší po rozruchu s rodičovskou ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček

ČSSD bude podle svého místopředsedy Zdeňka Škromacha řešit svou mediální strategii po rozruchu vyvolaném výrokem o „parazitujících živnostnících“ a po nápadu žen z Oranžového klubu povinně rozdělit rodičovskou dovolenou mezi matku a otce. Jde o to, aby strana před volbami nepůsobila nekoordinovaně a podle úsloví o „pytli blech“.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně. Zleva dole Bohuslav Sobotka, Milan Urban a Miroslav Svoboda.

Článek

„Pokud jde o mediální strategii, budeme se tím samozřejmě zabývat. Otvírat témata, jak koho napadne, není vhodné,“ řekl v úterý Škromach na dotaz Práva, zda bude soc. dem. na rozruch s rodičovskou reagovat například na pátečním jednání svého předsednictva v Lidovém domě.

Nápad na povinnou rodičovskou vyvolal v ČSSD nevoli i proto, že byl prezentován bez diskuse ve stranických orgánech. Mezi kritiky se kromě Škromacha zařadili první místopředseda soc. dem. Michal Hašek a šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Situaci se snaží mírnit lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka. Podle něj byl podnět Oranžového klubu prezentován jen jako návrh k debatě. „Myslím, že návrh Oranžového klubu byl prezentován zcela korektně. Ne jako hotový návrh, ale jako návrh do diskuse,“ reagoval včera Sobotka.

Podepsáno Oranžovým klubem

Na připomínku Práva, že podněty „oranžových žen“ byly rozeslány z Lidového domu a uveřejněny na webu ČSSD, stranický lídr prohlásil, že podobně jsou prezentovány i návrhy Masarykovy demokratické akademie, think-tanku Cesta nebo Klubu seniorů. „Informace byla podepsána Oranžovým klubem,“ dodal.

Podobně jako lídr soc. dem. se vyjádřily i ženy z Oranžového klubu. Podle jeho členek šlo o vyvolání celospolečenské debaty. „Věříme, že veřejná debata pomůže k tomu, aby se o problémech nejen mluvilo, ale začaly se také řešit,“ uvedly v prohlášení.

Sobotka přitom potvrdil, že jeho strana nebude souhlasit se zařazením povinného rozdělení rodičovské do svého volebního programu.

Lídr soc. dem. navíc v úterý na dotaz Práva uvedl, že je proti snižování výdajových paušálů u drobných živnostníků. Původně přitom ČSSD hovořila o tom, že výdajové paušály hodlá snížit.

„Živnostníkům jde o práci a zakázky. Soc. dem. vláda nebude dělat žádné negativní zásahy vůči živnostníkům, malým, středním ani velkým podnikatelům,“ potvrdil včera v ČT stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Sobotka ale zároveň dodal, že o finální podobě volebního programu bude soc. dem. ještě diskutovat na programových konferencích na podzim a na jaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám