Hlavní obsah

Hasenkopf: V hradní kanceláři nevědí, co mají dělat

Novinky, val, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý právník prezidentské kanceláře Pavel Hasenkopf a exředitel politického odboru Hradu Ladislav Jakl se shodli, že po nástupu nového vedení nefunguje v prezidentské kanceláři vše tak, jak by mělo. Po Jaklovi například nikdo nechtěl předat agendu, podle Hasenkopfa tam doteď řada lidí neví, co vlastně mají dělat. Uvedli to v Partii na FTV Prima.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

Článek

Bývalého ředitele politického odboru Hradu Ladislava Jakla pobouřilo, že za ním v mezidobí mezi zvolením Miloše Zemana prezidentem a Jaklovým odchodem z Hradu nikdo nepřišel kvůli předání úřadu. „Nepředal jsem svoji agendu, protože za mnou nikdo nepřišel,“ postěžoval si.

Také Hasenkopf, který byl donedávna právníkem prezidentské kanceláře, mu přitakal. Poznamenal, že Jaklovu funkci dosud nikdo nepřevzal, v čemž vidí problém.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalý právní poradce někdejšího prezidenta Václava Klause Pavel Hasenkopf

Řekl také, že novému vedení prezidentské kanceláře v čele s kancléřem Vratislavem Mynářem „trvalo tři týdny, než je napadlo sezvat všechny úředníky a představit se“.

„Tam spousta lidí neví, co má vůbec dělat,“ dodal Hasenkopf na adresu hradní kanceláře.

Mynář výtky odmítl

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář výtky Jakla i Hasenkopfa odmítl. S Jaklem se podle svých slov nechtěl sejít proto, aby nebyl ovlivněn jeho „provozní slepotou“. Zdůraznil také, že s klíčovými zaměstnanci Hradu hovořil už krátce po svém nástupu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

„Důvody, proč jsem se nesetkal s panem Jaklem, jsou dva. Poté, co jsem nastoupil do úřadu kancléře, nebyl už pan Hájek zaměstnancem Hradu a pan Jakl byl ve výpovědi, už měl sbalené věci. Byl tedy na odchodu. Mám odlišný názor na fungování politického odboru, a proto jsem se rozhodl připravit novou strukturu, kterou konzultuji s panem prezidentem. Nechtěl jsem tedy být ovlivněn provozní slepotou pana Jakla,“ řekl Mynář Novinkám.

Kancléř odmítl i Hasenkopfovu výtku týkající se neobsazeného místa ředitele politického odboru na Hradě.

„Musím urazit ješitnost pana Hasenkopfa a říct, že politický odbor nyní funguje zcela normálně. Pan doktor jakoby vlastně prohlásil, že lidé z odboru nic nedělají. A to není pravda. Kromě pana Jakla a pana Hasenkopfa se personálně nic nezměnilo a tým funguje, ačkoliv přišel o tyto dvě nepostradatelné a výjimečné osobnosti,“ podotkl Mynář.

Prohlásil také, že ještě před schůzkou s hradními úředníky hovořil s řediteli odborů. „Není pravda, že se náš tým na Hradě na tři týdny někde schovával. Za účasti mého předchůdce Jiřího Weigla jsem mluvil s řediteli odborů, kterým byl při této příležitosti představen nejužší tým pana prezidenta. Tedy například tajemník Jaroslav Hlinovský nebo tisková mluvčí Hana Burianová. Oznámil jsem také, jak si představuji fungování po překlenovací období. Právě po jeho skončení došlo na ono širší setkání,“ sdělil Mynář.

Reklama

Výběr článků

Načítám