Hlavní obsah

Zemanův tým na prošetření solárního byznysu zahájil činnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální tým na prošetření solárního byznysu, jehož vznik inicioval prezident Miloš Zeman, už začal pracovat. Televizi Prima Family to řekl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala, který je jedním z členů týmu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Komisi mají tvořit zástupci justice, tajných služeb i kontrolních a regulačních orgánů. Prezident vytvoření této komise navrhl ve svém úterním projevu před Sněmovnou, v němž označil solární byznys za největší tunel v českých ekonomických dějinách.

"My už jsme činnost zahájili, vyměnili jsme si kontakty a ustavili jsme hlavní skupinu, která se bude scházet a vyměňovat si informace," sdělil televizi Kala.

Podle Prima Family bude činnost komise vysoce operativní záležitostí postavenou na řadě auditů. Výsledky půjdou přímo k orgánům činným v trestním řízení.

"My nebudeme mít žádné mimořádné pravomoci, budeme využívat toho, čeho využíváme v rámci naší činnosti. Efekt, který by skupina měla přinést, spočívá v tom, že si budeme velmi pružně vyměňovat informace," uvedl Kala.

Televize upozornila, že takzvaná prezidentská komise je v Česku novinkou. Podle Radima Bureše z Transparency International nebude nový tým politizovaný a manipulovaný.

Zeman ve vystoupení před Sněmovnou řekl, že "solární baroni" české hospodářství do této doby připravili zhruba o 200 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám