Hlavní obsah

Cyklistiku je třeba zakázat. Anticenu ekologů dostal Chalupa i Jakl

• Aktualizováno
Právo, Miroslav Homola

Nelichotivou cenou Ropák roku dostal za největší antiekologický čin roku 2012 ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). "Polepšil" si tak z předloňské druhé příčky a letošního prvenství se mu dostalo za nečinnost ve vymezování chráněných území NATURA 2000, za návrh zákona o NP Šumava a také za podporu výstavby dvou jaderných bloků v Jaderné elektrárně Temelín.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Miroslav Patrik z hnutí děti Země s dortem a „plaketou“ pro vítěze nelichotivé ankety. zatímco koláž přijde ministru Chalupovi poštou, dort sní Děti země samy.

Článek

„Je paradoxem, že se někomu dostane vítězství za to, že nic nedělá, stejně jako je paradoxní, že nejčastěji jsou za nepřátele životního prostředí vyhlašování ministři tohoto resortu,“ uvedl za vyhlašovatele už 21. ročníku ankety Miroslav Patrik z hnutí Děti Země.

Zelená perla byla za antiekologický výrok udělena tajemníkovi někdejšího prezidenta Václava Klause Ladislavu Jaklovi. Jakl dostal perlu za výrok, který napsal loni v prosinci na svém blogu v článku Cyklistiku je nutno okamžitě zakázat.

Tehdejší tajemník prezidenta uvedl: "A nevěřte cyklomaniakům, že kolo je pokrok, že kolo je čistota a zdraví. Čuchněte k jejich propocenému triku a budete mít jasno, kdo tu zamořuje vzduch. Pachem i hloupými argumenty. Cyklistiku není třeba podporovat, ale naopak zakázat." uvedl Jakl.

Foto: Právo

Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Václava Klause.

„Ihned po vyhlášení Ropáka roku jsem dostal desítky, možná stovky gratulací. Často od větších, skutečných milovníků přírody než těch, kteří si na ochranu přírody jen hrají. Pokud jsem Ropáka obdržel za své postoje a činy k Šumavě, Natuře 2000 a k dostavbě Temelína, tak za všemi si stojím, udělal bych je znovu. Jsou dobré pro přírodu. Myslím si, že to je důkaz toho, že svoji práci dělám dobře bez zeleného šílenství," uvedl v reakci Chalupa.

"Za dobu svého ministrování jsem se nesetkal s projektem, který by u starostů a u občanů vzbudil tolik odmítavých reakcí, jako právě Natura 2000. Ta byla občanům a zástupcům obcí bez většího vysvětlení nadiktována. Je to důkaz, že tímto způsobem se ochrana přírody dělat nemá," dodal ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám