Hlavní obsah

Šustrová se s Hermanem pohádala o omluvu za výroky kolem ÚSTR

– Praha
Novinky, val

Předsedkyně Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Petruška Šustrová a bývalý šéf ÚSTR Daniel Herman si nemohou vzájemně přijít na jméno. V Partii na Prima Family se pohádali kvůli omluvě, které se Herman dožadoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Daniel Herman a Petruška Šustrová před debatou na Prima FTV

Článek

Daniel Herman potvrdil, že zvažuje právní kroky kvůli jeho odvolání z postu ředitele ÚSTR. Uvedl, že mu výpověď byla dána neplatně, například proto, že mu v ÚSTR nenabídli jinou pozici. Sám by přijal například post tiskového mluvčího, který byl až do příchodu nové ředitelky Pavly Foglové neobsazen.

Herman se také ohradil proti systematickému poškozování dobrého jména, za které prý bude požadovat omluvu. Spoludiskutérku Petrušku Šustrovou zkritizoval za výrok o „špíně, kterou je třeba vymést“, jež podle Hermana pronesla právě na jeho adresu.

Šustrová ale odmítla, že by vůbec něco takového řekla. „Nic takového jsem neřekla,“ prohlásila s tím, že se nemá za co omlouvat.

Dienstbier prý žádal o podporu Švejnara

Oba trvají na svých postojích vůči aktuálním událostem kolem ÚSTR. Herman se nechal slyšet, že jednoznačně souhlasí se slovy premiéra Petra Nečase o puči v ústavu. Dodal, že má k dispozici e-mailovou korespondenci, „kde se hovoří o tom, že parametrem zvolení těchto lidí do rady jsou právě personální čistky“. V pozadí personálních změn ve vedení ústavu prý stojí KSČM.

Uvedl také, že ho senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) na sklonku roku žádal, aby mu vyjednal podporu Jana Švejnara. „Když se to nestalo, tak potom se postoj pana senátora vyostřil vůči mé osobě a vůči ústavu,“ řekl Herman.

Šustrová konstatovala, že je překvapená neustálým rozruchem kolem ÚSTR. Sama odmítá, že by byl ústav zpolitizovaný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám